Κατά την ενημέρωση για την πανδημία από το υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή».

«Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», είπε ο καθηγητής.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, επισήμανε πως η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι αυτή που προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι αφήνουν τη συζήτηση που αφορά το Πάσχα για αργότερα.

Σχετικά με το αν θα επιτραπούν οι περιφερειακές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, απάντησε: «Για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», είπε και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει».

Αναφερόμενος στα ατομικά τεστ είπε ότι κάθε Τετάρτη θα γίνεται η συνολική αποτίμηση των self test στη χώρα μας, η ευαισθησία των οποίων είναι πάνω από 80%, τόνισε. Μάλιστα, είπε και για βρετανική μελέτη που έγινε τέλη του 2020 με αρχές του 2021, από την οποία φάνηκε ότι 93% των θετικών αποτελεσμάτων του ατομικού τεστ επαληθεύτηκαν, με μοριακό.