Όταν ήρθε στο φως ο Λέοντας της Αμφίπολης

Σπάνιο φωτογραφικό από την ανακάλυψη του λιονταριού


ΕΛΛΑΔΑ
12:29
11/09/2014
Όταν ήρθε στο φως ο Λέοντας της Αμφίπολης
2
loading

Ένα θαυμάσιο φωτογραφικό «οδοιπορικό» στην σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης «κρύβει» στις σελίδες του το βιβλίο του συγγραφέα Oscar Broneer που εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα Ελληνικά. Το βιβλίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα seleo.gr , περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την εύρεση του επιβλητικού γλυπτού σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμώνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του.

Πώς είχε βρεθεί ο Λέοντας

Κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, σύμφωνα με την Wikipedia , Έλληνες στρατιώτες της Ι και ΙΙΙ μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Γίνανε τότε, το 1913, ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντα.

Αργότερα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντα.

Χάριν της πρωτοβουλίας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Αθάνατα ΜΜΕ

  Καλά όχι να το παινευτούμε αλλά είμαστε και πολύ γατόνια! Τόσες εκατοντάδες χρόνια που είχαμε τουρκοκρατία δεν πήραν καν χαμπάρι οι τούρκοι και με το που πέρασε ο ελληνικός στρατός από κει το 1913 εντόπισε το λέοντα! Είμαστε λέοντες....

  1. avatar Q mark

   Πολύ γατόνια, οπωσδήποτε!
   Και για καμιά χιλιετία και πριν την τουρκοκρατία, ποιός μας εμπόδιζε πάλι? Μπροστά στα μάτια μας δεν ήταν όλα αυτά, και πόσα άλλα?
   Απλά το ενδιαφέρον ξύπνησε γύρω στο 18αι. πρώτα στην Ευρώπη και μετά ήρθε και σε (όσους από) εμάς, τα ταγάρια. Όταν πέρασε ο στρατός το '13, είχε ήδη διαμορφωθεί ένα πρώτο ενδιαφέρον. Και ευτυχώς που ήταν ο στρατός και έγινε το πράγμα πιο επίσημα, γιατί αλλιώς ..αρχαιοκαπηλία!
   Αν δεν το έχεις διαβάσει ρίξε μια ματιά στο: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/723433/i-makra-diadromi-ton-arhaiokapilon-stin-amfipoli/
   Μερικά ενδιαφέροντα σημεία, αν ισχύουν, του 82χρονου, "Κ.Ε.":
   "Έφτασε για να σκάψει, από τις Σέρρες μέχρι και στις Μυκήνες, ενώ -όπως λέει, γελώντας- στη Βεργίνα έσκαψε πριν από τον Μανόλη Ανδρόνικο…"
   "Πρώτα πάνε οι αρχαιοκάπηλοι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μετά οι αρχαιολόγοι… αυτοί διαβάζουν μόνο στα βιβλία…"
   "Εδώ έσκαβαν όλοι ..Σκάβαμε κυρίως ... στα “καλά μνήματα”, έμεναν οι πλούσιοι εκεί. Άνοιξα πολλούς τάφους: αν ήταν γυναικείος ο τάφος, βρίσκαμε χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες, αν ήταν αντρικός κάποια αντικείμενα και δακτυλίδια"..
   "Δικαστήκαμε, έφαγα πενήντα μέρες φυλακή, πληρώσαμε… Τώρα είναι κακούργημα, τότε ήταν πλημμέλημα. Δεν πλήρωναν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε ούτε φύλακας, ούτε τίποτα, ούτε ήταν χαρακτηρισμένα αρχαιολογικά. Πολλή φτώχεια. Με αυτά ίσα ίσα που συντηρούνταν ο κόσμος…"
   "Μετά το 1980, όλοι στην Αμφίπολη πήραν μηχανήματα ανιχνευτές. Τριάντα άτομα κάνανε όλη τη δουλειά- ήταν και Διοικητές μέσα και αυτοί μπερδεύονταν με τα αρχαία."
   ΚΙ άλλα πολλά...
   Όχι να το παινευτούμε, αλλά είμαστε.. δεν είμαστε .... ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει