Αποκαλύφθηκαν ολόσωμες οι Καρυάτιδες

Δείτε φωτογραφίες από τα εξαιρετικής τέχνης γλυπτά του τύμβου της Αμφίπολης


ΕΛΛΑΔΑ
18:23
11/09/2014
Αποκαλύφθηκαν ολόσωμες οι Καρυάτιδες
12
loading

Tα χέρια των Καρυάτιδων δεν φαίνεται να στήριζαν το επιστύλιο, ενώ οι πτυχώσεις των χειριδωτών χιτώνων τους, που αποκαλύφθηκαν περαιτέρω, είναι εξαιρετικής τέχνης.

Τα παραπάνω στοιχεία έγιναν γνωστά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συνεχίζει την ενημέρωση, μέσω ανακοινώσεων, για τις ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά Αμφίπολης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σήμερα, Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών, χιτώνες οι οποίοι φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις.

«Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.

Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες.

Μέχρι τη στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.
Εξάλλου, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.

Συγκεκριμένα:

1. Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις Καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

2. Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη-υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες.

3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.

4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.
Τέλος, συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση).

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος, ενώ για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

  κοτινη φωτο από το up-skirt της κοπελας δεν εχει?...που είναι αυτοι με τα κινητα?

 2. avatar Q mark

  Συγνώμη, αλλά εγώ δε βλέπω εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις, ειδικά στις χειρίδες (τα μανίκια). Σα δαχτυλιές σε πλαστελίνη είναι! Καμία σχέση με Νίκες Σαμοθράκης, γλυπτά του Παρθενώνα και πόσα άλλα..

  1. avatar perd

   Δεν χρειάζονται οι αρνητικές...
   Σου λέγω μόνο να ψάξεις (για να κατανοήσεις), το πως ήταν τον 5ο αιώνα π.Χ το επίπεδο της γλυπτικής και πως εξελίχθηκε μετέπειτα.
   Μη ξεχνάς ότι ο τάφος είναι μεταγενέστερος του 5ου αιώνα π.Χ, 200 χρόνια μετά κατά προσέγγιση. Ψάξε να δεις η γλυπτική τέχνη βελτιώθηκε ή υποβαθμίστηκε και γιατί;

  2. avatar Aριστερός Εργοδότης

   Ρε φίλε, μόλις ανακαλύφθηκαν. Ακόμα δεν έχει γίνει συντήρηση. Ούτε τα χώματα δεν έχουν απομακρύνει.

   1. avatar Q mark

    Ποιά συντήρηση φίλε μου, αυτά είναι τα μανίκια της, τέλος, δε λείπει κανά κομμάτι (ούτε και μιλάω για χρώματα).
    Πριν βάλετε αρνητική ή θετική, κάντε ένα κόπο να τα παρατηρήσετε πρώτα, αν γνωρίζετε από τέχνη ή απλά αναμασάτε έναν απροσδιόριστο αρχαιοελληνισμό που δεν κατανοείτε...

 3. avatar franky

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟΣ

 4. avatar greg180

  Πραγματικά απολαυστικά..., απ'την άλλη ξερνάω απο κάτι υποτίθεται έργα τέχνης κουλτουριάρικα φουλ στο μέταλλο που υποτίθεται κοσμούν την Αθήνα...

 5. avatar john SILK

  ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΜΕΓΑΛΕΊΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΆΝΟΥΝ ΕΜΈΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΉΦΑΝΟΥΣ !ΖΉΤΩ Η ΕΛΛΆΔΑ ΜΑΣ ,ΖΉΤΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΌΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ !!

  1. avatar Aριστερός Εργοδότης

   Αν είναι η αρχαιολογική ανακάλυψη να οδηγήσει σε έξαρση του εθνικισμού, καλύτερα να τα κρατήσουν θαμμένα.

   1. avatar il gato

    Σωστότατο !!!
    Επιπλέον, πότε θα σταματήσει ο Έλληνας, ο Ελληνάρας να στηρίζεται στο παρελθόν, να είναι υπερήφανος για καταστάσεις που 100 γεννέες πίσω έφτιαξαν και δημιουργήσαν άλλοι ;; Πότε θα γίνει περήφανος για το παρόν του ;;; Πότε θα αντλήσει περηφάνια από το παρόν για να σχεδιάσει το μέλλον του ;;; Πότε ;;;

    1. avatar Περιπατητής

     Γατο, σε ευχαριστώ που το έγραψες. Όλη η ουσία και το νόημα αλλά και οι απαντήσεις στα προβλήματα των τελευταίων ετών βρίσκονται στα λόγια σου!

 6. avatar Q mark

  φίλε @perd,
  και η (εκπληκτική) νίκη της Σαμοθράκης είναι της ελληνιστικής εποχής.
  Ο Πραξιτέλης έζησε κι αυτός 4ο αιώνα π.χ.
  Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ακόμα μεταγενέστερη.
  Όχι, η τέχνη δεν υποβαθμίστηκε απαραίτητα στην ελληνιστική εποχή, τράβηξε διάφορους δρόμους.
  @PANOS δεν είπε κανείς να τις πετάξουμε, απλά να παρατηρούμε και λιγάκι φιλαράκι...
  Να σημειώσω πάντως ότι τα ανεπανάληπτα γλυπτά της αρχαιότητας δεν προήλθαν από ανθρώπους που απλά πετούσαν "εξυπνάδες" τύπου "είσαι ειδικός και να τις πετάξουμε" και τέτοια ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει