Ξεκίνησε σήμερα η παραχώρηση των πρώτων εργατικών κατοικιών στην Ελευσίνα, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη να παραδίδει ο ίδιος τα κλειδιά σε δύο οικογένειες.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής ημέρας, καθώς, μετά από πολυετή καθυστέρηση, ξεκινά η σταδιακή παράδοση στους δικαιούχους οικιστές των πρώτων 40 εργατικών κατοικιών του οικισμού «Ελευσίνα ΙV» του ΟΑΕΔ στο παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα παραδοθούν και οι υπόλοιπες 40 κατοικίες του οικισμού «Ελευσίνα V».

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι η παράδοση των 80 εργατικών κατοικιών στην Ελευσίνα ήταν μία Οδύσσεια, καθώς κράτησε 12 χρόνια, ενώ υπογραμμίζει ότι η παράδοση των κατοικιών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου.

Όπως είπε, σήμερα, παραδίδονται οι 40 πρώτες εργατικές κατοικίες, ενώ πολύ σύντομα θα παραχωρηθούν και οι υπόλοιπες 40, «χάρη στις προσπάθειες που έκανε το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ΟΑΕΔ».

«Συνεχίζουμε, για να κλείσουμε αντίστοιχες εκκρεμότητες στην Κέρκυρα, στα Γιαννιτσά και στα Γρεβενά. Είναι διπλή υποχρέωσή μας, λόγω και της κρίσης του κορονοϊού, που ταλανίζει την πατρίδα μας, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου. Δέσμευσή μας είναι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε όλα τα επίπεδα, για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

ΟΑΕΔ: Μπαίνουν επιτέλους στα σπίτα που τους ανήκουν

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) διευκρινίζει ότι, δίνοντας προτεραιότητα στην επίλυση των χρόνιων τεχνικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων και με συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες της διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους, η αποπεράτωση των οικισμών βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, διότι, μετά από μία πολύχρονη ταλαιπωρία 12 ετών, οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών της Ελευσίνας θα ξεκινήσουν να μπαίνουν στα σπίτια που τους ανήκουν» δηλώνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, τονίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια, που έγινε, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Ο δήμαρχος της Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, επισημαίνει ότι σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την πόλη και τους ωφελούμενους του προγράμματος των εργατικών κατοικιών. Όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου υπήρξε άμεση επαφή με τους κατοίκους και τους ωφελούμενους και «άρχισε μία πολύ μεγάλη διαδικασία, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα». «Θεωρούμε ότι σιγά σιγά αρχίζει να αλλάζει η σελίδα για την Ελευσίνα» τονίζει ο δήμαρχος.

Τι περιλαμβάνουν οι οικισμοί

Σημειώνεται ότι ο οικισμός «Ελευσίνα ΙV» περιλαμβάνει 40 κατοικίες σε διώροφα κτίρια με κεραμοσκεπή, καθώς και δύο καταστήματα, μία αίθουσα συγκέντρωσης και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο. Εντός του οικισμού υπάρχει παλαιό διατηρητέο βιομηχανικό κτίσμα της πρώην «Ελαιουργικής», το οποίο θα αποκατασταθεί για πολιτιστικές χρήσεις, στο πλαίσιο των αναγκών του δήμου Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2023, μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, που θα συναφθεί μεταξύ του ΟΑΕΔ, του δήμου Ελευσίνας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής.

Ομοίως, ο οικισμός «Ελευσίνα V» περιλαμβάνει 40 κατοικίες σε διώροφα κτίρια με κεραμοσκεπή και υπόγεια και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο. Εντός του οικισμού υπάρχουν τα διατηρητέα κτίρια «ΙΡΙΣ» και «Καμινάδα», τα οποία επίσης θα αποκατασταθούν, μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του ΟΑΕΔ, του δήμου Ελευσίνας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ έως του ποσού των 1.600.000 ευρώ.