Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, καθώς περίπου 22.000 παιδιά δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι δήμοι, καθώς στο «παρά πέντε» της έναρξης λειτουργίας των σταθμών εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Από τις 112.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών, οι 97.000 κρίθηκε πως πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις άγγιξαν τις 90.000 περίπου, τελικώς μόνο 75.500 παιδιά πήραν εισιτήριο τοποθέτησης στους σταθμούς.

Μετά την επιλογή των παιδιών που θα ευνοηθούν από το πρόγραμμα, μένουν αδιάθετα 30.000.000 ευρώ περίπου και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φιλοξενίας παιδιών στους σταθμούς, κατατέθηκε σχετική πρόταση.

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές εκδοχές. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει ότι οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι διατίθενται για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, που έχει διασφαλιστεί αλλά μένει αναξιοποίητο, να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις δημοτικές δομές. «Έτσι θα μπορέσουν να πάρουν παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία», δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, Σίμος Δανιηλίδης.