Πίεση, διαφωνίες και αστερίσκοι για την τελική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση καταγράφηκαν στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση μέχρι να ανακοινωθούν αργά το απόγευμα – με χρονική μετάθεση – τα τελικά μέτρα που οδηγούν σε μετριασμένο άνοιγμα της αγοράς, δίνοντας παράλληλα ελευθερία στις μετακινήσεις εκτός Δήμου αλλά με …το σταγονόμετρο, δηλαδή μόνο το Σαββατοκύριακο.

Έντονη ανησυχία εξέφρασαν οι λοιμωξιολόγοι για το ενδεχόμενο, το άνοιγμα της αγοράς να δημιουργήσει συγχρωτισμό στους εμπορικούς δρόμους ανεβάζοντας δραματικά τον αριθμό των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων της νόσου και προκαλώντας παραπάνω πίεση στο σύστημα υγείας.

Γι’ αυτό τέθηκαν 3 απαράβατοι κανόνες, όπως είπε στο newsbeast.gr μέλος της επιτροπής, οι οποίοι είναι:

  • Όχι συνωστισμός στους δρόμους
  • Αυστηρά ελάχιστα άτομα εντός των καταστημάτων
  • Υποχρεωτικό rapid test για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ζητούσε στις τελικές αποφάσεις τους οι ειδικοί να λάβουν υπόψη από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την άλλη την κόπωση του κόσμου και την καταστρατήγηση των μέτρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr μέχρι την τελευταία στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο έσβηνε και έγραφε τα τελικά μέτρα, καθώς υπήρχαν ισχυρές πιέσεις από τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος ζητούσε το click in shop, δηλαδή την αγορά εντός του καταστήματος, διαφορετικά πρότεινε να πάρει παράταση το άνοιγμα μίας εβδομάδας.