Να κάνει την πρώτη χαρτογράφηση των «επιδημιολογικών υδάτων» μετά την απόφαση για συγκρατημένο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση με τη συνδρομή των ειδικών, μετά την απόφασή της για πιλοτικό άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα και την επανεκκίνηση των μικρών αρχικά εμπορικών καταστημάτων συντεταγμένα, με αποστολή μηνύματος στο 13032 και συνδυασμό click away και click in shop.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Και αυτό γιατί οι κακοί επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας, με τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, την συνεχή πίεση στα δημόσια νοσοκομεία και την αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση χαλάρωση από τους πολίτες σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Ανάσες ελευθερίας

Πρόκειται για μέτρα – ανάσα για τους πολίτες, τα οποία στοχεύουν τόσο στην ανακούφιση της οικονομίας, όσο και στην ψυχολογική αποσυμπίεση των πολιτών, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί από το πολύμηνο lockdown. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι το νέο μείγμα των μέτρων, η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς αλλά και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους, στόχο έχει να δώσει μεγαλύτερους βαθμούς, μικρές ανάσες ελευθερίας που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, περιορίζοντας τις εστίες υπερμετάδοσης.

Αυστηρές συστάσεις

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι το μέτρο της μετακίνησης από δήμο σε δήμο μπορεί και να αρθεί αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Ακόμη, διεμήνυσε ότι προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη, η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.

Ευελιξία στις μετακινήσεις και ψώνια

  • Με το SMS στο 13032 και μόνο με ραντεβού θα επιτρέπεται από Δευτέρα, 5 Απριλίου, το click away ( παραλαβή εκτός με ραντεβού) αλλά και το click in shop στα καταστήματα (πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού) αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall. Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Στα καταστήματα οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις ασφαλείς αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.
  • Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με SMS στο 13033 με κωδικό 6, για τρία άτομα ή ανά οικογένεια, με τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής.
  • Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται και για το λιανεμπόριο, όπως ακριβώς ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής

Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα στα σχολεία και στα πολυκαταστήματα θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ανοίξουν κάποιες τάξεις από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Crash test για την οικονομία

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και στο μέτωπο των λοιμωξιολόγων μήπως το άνοιγμα της αγοράς συνοδευτεί από επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και αναγκαστικά επέλθει το πισωγύρισμα. Αν τεθεί θέμα να ξανακλείσει η αγορά, αυτό θα επιφέρει πλήγματα και την απόλυτη καταστροφή για τον κλάδο της εστίασης. Ήδη πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και εκτιμάται ότι όταν το δίχτυ προστασίας της κυβέρνησης φύγει, θα υπάρξουν πολλά λουκέτα που συνεπάγονται έξαρση της ανεργίας. Υπάρχει όμως και το θετικό σενάριο που συνεπάγεται ατομική υπευθυνότητα, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Στόχος είναι η αύξηση της κατανάλωσης και δύο παράγοντες συγκλίνουν προς αυτό: α) η αύξηση στις καταθέσεις των πολιτών και β) η ανάγκη για εκτόνωση.