Οι λεπτομέρειες για τη χαλάρωση του lockdown, όπως και το σχέδιο για το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων, τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (30/3).

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη σύσκεψη συζητήθηκε το σχέδιο αποσυμπίεσης που προγραμματίζει η κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης (31/3).

Δεεδομένο θεωρείται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ στοίχημα αποτελεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει από τις 5 Απριλίου, να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, αλλά φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Tο επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ενώ εξαιρετικά δύσκολο φαίνεται να ανοίξουν τα mall.

Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων, ενώ η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.