Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας βρίσκεται στο «κόκκινο», τα νοσοκομεία δέχονται ασφυχτική πίεση και σήμερα καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και διασωληνωμένων. Τα 3.586 νέα κρούσματα και οι 699 που βρίσκονται στις ΜΕΘ λόγω του Covid-19 αναγκάζουν την κυβέρνηση να παρατείνει τις αποφάσεις της για την άρση του lockdown και των μέτρων.

Τα στοιχεία της πανδημίας του κορονοϊού όλα δείχνουν πως θα βάλουν… φρένο στο επόμενο βήμα για το άνοιγμα, το οποίο ξεκίνησε σταδιακά με τα κομμωτήρια να ανεβάζουν ρολά από την περασμένη Δευτέρα (22/3), ενώ άνοιξαν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα πάρκα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις επόμενες ημέρες συγκλίνουν πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις.

Τα νέα χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα της αγοράς

Η δύσκολη κατάσταση με τον κορονοϊό οδηγεί την κυβέρνηση στο να θέσει νέα χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα της αγοράς.

Συγκεκριμένα, παρότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχικά τοποθετούνταν χρονικά στις 29 Μαρτίου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό και φαίνεται ότι «κλειδώνει» πλέον η 5η Απριλίου.

«Είναι αδύνατον στην παρούσα φάση να προχωρήσουμε σε άνοιγμα, πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση», ανέφερε στο newsbeast.gr κυβερνητικός παράγοντας.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, όπου θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι γα να δώσουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

Πάντως, για το λιανεμπόριο το σίγουρο είναι ότι θα αξιοποιηθεί ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί σε πρώτη φάση το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος, στα πρότυπα δηλαδή των σούπερ μάρκετ.

Πηγαίνουν «πίσω» εστίαση και σχολεία

Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στο άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων θα «σπρώξει» προς τα πίσω και το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης.

Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου.

Μάλιστα στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι αυτό να αφορά στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου. Εναλλακτικά, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα προηγηθούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα θα χτυπήσει το κουδούνι για τα δημοτικά.

Αναφορικά δε με την εστίαση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα τοποθετείται στις 19 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.

Το σίγουρο είναι, ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι και με όλους τους υγειονομικούς κανόνες.