Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες στην Αμφίπολη

Βρέθηκε επίσης τμήμα από τη ράχη του Λέοντος


ΕΛΛΑΔΑ
15:14
20/08/2014
Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες στην Αμφίπολη
4
loading

Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Social Distortion

  Και στην φώτο βλέπουμε τον Σαμαρά.....

  1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

   Βλέπουμε τον Σαμαρά ως Ιντιάνα Τζόουνς. Θέλει δεν θέλει ο διάσημος νεκρός θα φωτογραφηθεί με τον Σαμαρά.

  2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   με εντολη Σαμαρα εγιναν οι ανασκαφες τι νομιζες

  3. avatar nikman1972

   που είναι κλινήρης στο νοσοκομείο Csta Navarino !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει