Μεγάλο είναι το πρόβλημα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο τελωνείο Ευζώνων, με τα φορτηγά να σχηματίζουν μεγάλες ουρές που φτάνουν έως και τα 10 χιλιόμετρα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φορτηγών δημόσιας χρήσης Γ. Πασπάτη, οφείλεται στο γεγονός ότι για μισή μέρα δεν γίνονται τεστ για τον κορονοϊό.

«Έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, οι ουρές έχουν φτάσει τα 10-12 χλμ. Από τις 19:00 μέχρι τις 7:00 δεν υπάρχει μηχανισμός που να κάνει τεστ ώστε να εισέρχονται οι συνάδελφοι στη χώρα μας. Δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία. Δεν μπορεί να έρχεσαι από 3.000 και 4.000 χλμ μακριά και να παραμένεις 10, 12, 15 ώρες για να περάσεις τον έλεγχο και να προχωρήσεις» είπε ο κ. Πασπάτης στο OPEN.

«Είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία. Τα φορτηγά είναι από την πλευρά των Σκοπίων, έρχονται από όλη την Ευρώπη. Πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο κομβικό σημείο να μην υπάρχει οργάνωση. Σε αυτό το κενό (σ.σ που δεν γίνονται τα τεστ) προστίθενται στην ουρά εκατοντάδες φορτηγά» πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της ΟΦΑΕ

Η κατάσταση σε μία από τις κύριες χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας παραμένει εδώ και 4 ημέρες εξαιρετικά δύσκολη, έχοντας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ροή των εμπορευμάτων και στις ελληνικές εξαγωγές!

Η επιβολή χρονικού περιορισμού στην είσοδο των φορτηγών οχημάτων από τους Ευζώνους, μεταξύ 7πμ με 7μμ κάθε ημέρα, καθώς επίσης και η παντελής έλλειψη οργάνωσης στην διαδικασία διενέργειας rapid test, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε όλα τα άτομα που εισέρχονται στην χώρα, έχει προκαλέσει «χάος» και τεράστιες χρονοκαθυστερήσεις, με τις ουρές αναμονής των φορτηγών να φτάνουν ως και τα 10χλμ! Οχήματα τα οποία μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, ευπαθή καθώς και κάθε τύπου εμπορεύματα, αναγκάζονται ανεξαιρέτως να περιμένουν ως και 12 ώρες προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα, εξαιτίας της ανεπάρκειας της Πολιτείας να λάβει κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού χωρίς την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Έπειτα από έναν χρόνο ακούραστης και αδιάκοπης προσφοράς των υπηρεσιών μας στην οικονομία και στην κοινωνία, παρά τις αντιξοότητες και τα τεράστια προβλήματα, ήρθε η ώρα να υψώσουμε την φωνή μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ακουστούν και οι δικές μας ανάγκες, και για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας!

Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ασυδοσία και στην αυθαίρετη λήψη αποφάσεων για εμάς χωρίς εμάς! Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλει η ελληνική Πολιτεία, είτε αφορούν δήθεν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιόδους με έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε για να περιορίσουν δήθεν την διασπορά του ιού, παρεμποδίζουν σημαντικά το έργο μας, και θίγουν τα δικαιώματά των εργαζομένων του κλάδου!

Αύριο 5 Μαρτίου 2021, και ώρα 7 το πρωί, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συγκεντρωθούν μαζί μας στο σύνορο των Ευζώνων και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυθαίρετη επιβολή των περιοριστικών μέτρων στους Ευζώνους. Ζητούμε:

  • Την εξαίρεση των φορτηγών οχημάτων από τον περιορισμό διέλευσης του συνόρου μεταξύ 07μμ-07πμ
  • Την σωστή οργάνωση κέντρων υγειονομικού ελέγχου των οδηγών φορτηγών οχημάτων έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή ροή των εμπορευμάτων στα σύνορα.

Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί!

*εξωτερική φωτογραφία αρχείου