Για σημαντική αύξηση του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημαντική είναι και η άνοδος της πίεσης στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ Covid κατά 12% «και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες».

Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, σε ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18-39 ετών. Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική πτώση στην επίπτωση της νόσου στους άνω των 65 ετών και εκτίμησε ότι ίσως ο εμβολιασμός άρχισε να αποδίδει πιθανότητα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Τέλος, τόνισε ότι είναι πολύ καλά τα νέα για την αποδοτικότητα του εμβολιασμού και στα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία που μελετήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.