Το ενδεχόμενο η εβδομάδα που διανύουμε να είναι η τελευταία με lockdown, μετά και την προσπάθεια αύξησης των κλινών, άφησε ανοιχτό η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Βασική προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1.000, όπως είπε.

«Μην περιμένουμε μείωση των διασωληνωμένων», τόνισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. «Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid» είπε.

Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Προτεραιότητα στα δημοτικά»

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της» είπε στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο η κ. Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Για την εστίαση τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά».

Για τα εμβόλια, επεσήμανε τα νέα στοιχεία από την AstraZeneca που έδειξαν ότι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και οι άνω των 65 ετών.

Για το SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει διάρκεια 3 ώρες, η κ.Παγώνη είπε πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή» σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα Ν95. Τόνισε, επίσης, ότι την υφασμάτινη πρέπει να την πλένουμε καθημερινά και να τη σιδερώνουμε.