Επί ποδός βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής για να μεταβεί όπου εντοπίζονται προβλήματα από την κακοκαιρία Μήδεια.

«Με προτεραιότητα την προστασία και τη διευκόλυνση των πολιτών, όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας είναι επί ποδός και παρεμβαίνει άμεσα όπου απαιτείται», τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, από το Κέντρο Διαχείρισης Αποχιονισμού της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι.

Εκεί ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη και τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Ν. Σταθόπουλο, για τις δράσεις αποχιονισμού που πραγματοποιήθηκαν από χθες βράδυ κρατώντας ανοιχτό το οδικό δίκτυο, που είναι ευθύνη της περιφέρειας, γεγονός το οποίο διαπίστωσε και ο ίδιος στην συνέχεια, κατά την αυτοψία που έκανε στο δίκτυο.

Ο κ. Πατούλης μετέβη και στο τμήμα της Εθνικής Οδού το οποίο έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας, υπογραμμίζοντας πως η περιφέρεια, αν της ζητηθεί, είναι έτοιμη να συνδράμει στην προσπάθεια διευκόλυνσης των οδηγών, την εταιρία «Νέα Οδό» η οποία έχει τη ευθύνη διάνοιξης της.

Επιπρόσθετα και με δεδομένη την ανάγκη διασφάλισης της προσβασιμότητας των πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν, αποφασίστηκε η διάθεση οχημάτων για τη μετακίνηση όσων αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα, από την περιφέρεια, κατόπιν επικοινωνίας τους, στο τηλέφωνο 2108210067.

Στο πλαίσιο της αυτοψίας, ο κ. Γιώργος Πατούλης επισκέφθηκε και το εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, όπου συνεργεία της Περιφέρειας επιχείρησαν προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των πολιτών που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Σε δηλώσεις του κατά τη μετάβαση του στην Εθνική Οδό, ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

«Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά είμαστε δίπλα στους πολίτες προκειμένου να μην νιώσει κανένας απροστάτευτος. Η ένταση του φαινομένου θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Υπεύθυνη για τη διάνοιξη της Εθνικής Οδού είναι η Νέα Οδός. Εμείς έχουμε την ευθύνη διάνοιξης των περιφερειακών αξόνων και το πράξαμε. Ωστόσο αν μας ζητηθεί, θα συνδράμουμε και με δικά μας μηχανήματα, όπως κάναμε και στο παρελθόν» δήλωσε ο κ. Πατούλης κατά τη μετάβαση του στην Εθνική Οδό.

Και πρόσθεσε:

«Εμείς σε όλα τα επίπεδα των περιφερειακών αξόνων ευθύνης μας, δώσαμε μάχη όλο το βράδυ και τα κρατήσαμε ανοιχτά, ωστόσο παραμένουμε σε επιφυλακή για να επέμβουμε όπου απαιτείται, με στόχο τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτών. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους και για το θέμα των εμβολιαστικών κέντρων τα οποία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για τους πολίτες που πρέπει να εμβολιαστούν. Η περιφέρεια θα συνδράμει και σ΄αυτή την προσπάθεια διαθέτοντας οχήματα για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, λόγων των καιρικών συνθηκών».

«Είμαστε από τη νύχτα στο πόδι»

Στο βόρειο κομμάτι του νομού, αλλά και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου το χιόνι έχει στρώσει, τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες των δήμων επιχειρούν ασταμάτητα, με σκοπό να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο, αν και σε συγκεκριμένα σημεία της Πάρνηθας και της Πεντέλης, αλλά και στα Βίλια, κάποιοι δρόμοι σε υψόμετρο έκλεισαν από νωρίς προληπτικά και για λόγους ασφαλείας.

«Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα από τους δήμους μέχρι αυτή τη στιγμή και όπου χρειάστηκε η επέμβαση ήταν άμεση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση της Πεντέλης και γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Βλάσης Σιώμος.

Και προσθέτει: «Είμαστε από τη νύχτα στο πόδι, για να επιβλέπουμε την κατάσταση και να σπεύσουμε όπου χρειαστεί, όμως το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας μάλλον περνάει χωρίς σημαντικά προβλήματα. Φυσικά όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση για το δεύτερο κύμα, απόψε το βράδυ, που θα είναι και το πιο δυνατό. Κι εδώ μας ανησυχεί λίγο το θέμα με το αλάτι, καθώς οι δήμοι είχαν φροντίσει και είχαν προμηθευτεί έγκαιρα μεγάλες ποσότητες, ωστόσο υπάρχει ήδη μεγάλη κατανάλωση μέχρι αυτή τη στιγμή και χρειάζεται προσοχή, για να μην εμφανιστεί έλλειψη στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, που θα είναι και το σφοδρότερο».