Για την πορεία του κορονοϊού και τις ελπίδες που υπάρχουν ώστε η χώρα μας να γυρίσει εκ νέου στην προ πανδημίας εποχή μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (9/2) ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τονίζοντας πως «υπάρχει φως στο τούνελ που δεν είναι μακριά» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ εστίασε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει όλοι να κάνουν ένα τελευταίο κουράγιο, καθώς, όπως είπε, υπάρχει τεράστιο φως στην άκρη του τούνελ που δεν είναι μακριά. «Ζούμε έναν χρόνο πλέον μία κατάσταση πρωτόγνωρη, το κακό σενάριο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας».

Μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. «Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά» δήλωσε.

Για τα εμβόλια είπε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μικρότερη.

«Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο», διευκρίνισε και εξήγησε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει κορoνοϊό ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δεn θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

«Σαν πολιτεία και κοινωνία πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.