Σε υψόμετρο 360 μέτρων πάνω από τη λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας, χτισμένο στους πρόποδες του Παναιτωλικού, το Θέρμο αποτελεί έναν γοητευτικό προορισμό που κρύβει αρκετές εκπλήξεις στους επισκέπτες του.

Αποτελώντας τη σημαντικότερη πόλη της αρχαιότητας για την ευρύτερη περιοχή, ήταν το κέντρο της Αιτωλικής συμπολιτείας και μία από τις πρώτες δημοκρατίες στον κόσμο, σήμερα η κωμόπολη διατηρεί τη γοητεία της για όσους επιλέξουν να ανακαλύψουν τις ομορφιές της από κοντά.

Η κεντρική, γραφική πλατεία με τα παλιά κτίρια και τα πέτρινα σπίτια σπάνια δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής, αποτελεί και το σημείο αναφοράς του Θέρμου, το οποίο αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για την ανακάλυψη των πηγών, των δασών, των σπηλιών και των φαραγγιών που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στα κυριότερα αξιοθέατα του Θέρμου ο αρχαιολογικός χώρος με τις στοές της αγοράς, τους ναούς του Θέρμιου Απόλλωνα του 7ου αιώνα και της Λαφρίας Αθηνάς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, τα θεμέλια του σπιτιού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο (λίγο έξω από την κωμόπολη), με τον παλιό ναό και το μοναστήρι του Αγίου όπου φυλάσσεται και μέρος του λειψάνου του.

Επίσης, αξίζει να επισκεφτεί κανείς το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μάνδρας με τα κέρινα ομοιώματα, και φυσικά την λίμνη Τριχωνίδα, το «καμάρι» της Αιτωλοακαρνανίας.