Η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος, που εκτός από τα αμέτρητα προϊόντα για τα οποία φημίζεται έχει να «καυχιέται» και για τα όμορφα και γραφικά χωριά της.

Μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, συναντά κανείς πραγματικές εκπλήξεις που αξίζει να ανακαλύψει. Ανάμεσα τους και τα Βουνάρια, ένα χωριό με… βουνίσιο όνομα και θαλασσινή αύρα! Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού κοντά στην Κορώνη και αποτελεί έναν όμορφο και ήσυχο παραθαλάσσιο προορισμό.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους, καθώς είναι χτισμένο πάνω σε μια τοξοειδή σειρά καταπράσινων μικρών λόφων. Από τους μικρούς λόφους, δηλαδή, βουναλάκια, πήρε και το όνομα Βουνάρια.

Σήμερα το χωριό διατηρεί τη γραφικότητά του, με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια με μπαλκόνια και κόκκινες κεραμοσκεπές να συνθέτουν την εικόνα του, με την εκκλησία του χωριού, Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας, να είναι και αυτή χτισμένη από πέτρα.

Η ιστορική σημασία του χωριού είναι σπουδαία, καθώς σε κοντινή περιοχή από αυτό κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 διεξήχθη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών, με τους Έλληνες να σημειώνουν μεγάλη νίκη, μία από τις πρώτες του Αγώνα για την Απελευθέρωση. Κοντά στο χωριό βρίσκονται και οι παραλίες Περούλια και Κολονίδες.