Ένα σπάνιο και άγνωστο για τους μη κρητικούς έθιμο έβαλε τέλος σε μια πολυετή βεντέτα στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

Πριν από περίπου 25 χρόνια ξεκίνησαν τα προβλήματα αρχικά σε δύο και κατόπιν σε τρεις οικογένειες των Ζωνιανών Μυλοποτάμου, λόγω οικογενειακών διαφορών, προβλημάτων με βοσκοτόπια και κτηματικών διεκδικήσεων. Πλέον οι τρεις οικογένειες δέθηκαν με τον Σασμό.

Το θέμα συζητήθηκε στην εκπομπή του Θέμα Μάνεση στον ALPHA όπου ενημερωθήκαμε ότι ο Σασμός είναι ένα πολύ παλιό, αρχαίο έθιμο κατά το οποίο ένας έμπιστος άνθρωπος από το χωριό αναλαμβάνει τη διαμεσολάβηση για το τέλοςμιας βεντέτας. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει το σεβασμό των συμπολιτών του, να τηρεί τις ισορροπίες και να αγαπάει τους συνανθρώπους του.

«Ο Σασμός δεν έχει σπάσει ποτέ γιατί αλλιώς όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή είναι ανανδρία και ατιμία. Δεν είναι συμβιβασμός είναι φτιάξιμο. Δίνουμε τα χέρια και τα ξεχνάμε όλα».

Επτά γέροντες συνολικά από τα Λιβάδια, τα Ανώγεια και τα Ζωνιανά για επτά ολόκληρα χρόνια επτά μήνες προσπαθούσαν να συμφιλιώσουν τις τρεις οικογένειες.

Δουλειά δύσκολη, αμέτρητα βράδια συζητήσεων, πισωγυρίσματα και εντάσεις.

Οι επικεφαλείς των τριών οικογενειών έδωσα τελικά ένα τέλος με το έθιμο του Κουτσανυχίσματος.

Πρόκειται για μια τελετή όπου κόβονται τα νύχια του μωρού και αυτός που τα κόβει θεωρείται νονός. Θα κοπούν τα νύχια σε τρία μωρά, ένα από κάθε οικογένεια που είχαν τη διαμάχη και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνουν και τα μυστήρια.
«Οι νονοί είναι νεαροί έφηβοι 15 και 16 ετών, πήραν την εντολή να βαπτίσουν τα μικρά κοπέλια συμμετέχοντας ως παιδιά στην ουσία και εκείνα στην κίνηση που δίνει πια ένα χαρούμενο τέλος σε μία πολύχρονη και ταραχώδη περίοδο για τις εμπλεκόμενες στη βεντέτα οικογένειες.

Με αφορμή την βεντέτα αυτή στην εκπομπή παρουσιάστηκε και ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο Σασμός με τον τόπο της Κρήτης να ήταν η έμπνευση γι αυτόν και το βιβλίο να μιλάει για το τελείωμα του κακού.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ένα πραγματικό γεγονός περιγράφεται με μυθιστορηματική γραφή. Μιλάει για μια βεντέτα που ξεκίνησε πριν χρόνια σαν έγκλημα τιμής .. Μια δολοφονία ενός άντρα που πιστεύεται ότι αναβίωσε παλιά βεντέτα αλλά μετά από μερικές μέρες και τη δολοφονία γυναίκας τα πράγματα περιπλέκονται. Διότι γυναίκες και κοπέλια δεν σκοτώνονται παρά μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

Δείτε το βίντεο του Alpha