Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση των μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς θα κριθεί η παράταση του lockdown αλλά και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και το click away.

Μπορεί από την Δευτέρα 11/1 να επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και σχολεία ειδικής αγωγής ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οδηγό θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι λοιμωξιολόγοι σήμερα θα κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις τοπ απόγευμα στις 6 για την επόμενη ημέρα.

Τρομακτική εκτίμηση Σαρηγιάννη: Αναμένουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τέλος Φλεβάρη

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας έκρουσε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως ανέφερε το πρωί της Παρασκευής (8/1) αναμένεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μέχρι τέλος του επόμενου μήνα.

Μιλώντας στο Open ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης  τόνισε πως τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα του κορονοϊού στα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, υπογραμμίζοντας όμως πως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν» αναγκαστικά ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ ή αν θα κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε να επαναλειτουργήσει το λιανεμεπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι πιο κατάλληλες.

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ξανά πως εκείνος θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου.