«Θα συμμετάσχουμε στις εκκλησιαστικές ακολουθίες με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων, ώστε να περάσει και αυτή η δυσκολία και ελπίζουμε ότι μπαίνουμε σε ένα καινούργιο χρόνο που δεν θα έχει τόσα προβλήματα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά την ΚΥΑ που ορίζει από 9-25 άτομα στις εκκλησίες την περίοδο των εορτών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν βρέθηκε η χρυσή τομή στο ζήτημα της προσέλευσης των πιστών στις εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Ευτυχώς ο πρωθυπουργός είχε κατανόηση και με την προσπάθεια και την ενότητα όλων βρέθηκε λύση που φέρνει τη γαλήνη».

Συκεκριμένα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε: «Δεδομένων των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών, νομίζω ναι! Θα είχε μάλιστα λυθεί το θέμα πολύ πιο νωρίς, αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που ”κολλάνε” και μεγαλοποιούν κάποια πράγματα. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός είχε κατανόηση και με την προσπάθεια και την ενότητα όλων βρέθηκε λύση που φέρνει τη γαλήνη. Θα συμμετάσχουμε στις εκκλησιαστικές Ακολουθίες με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων, ώστε να περάσει και αυτή η δυσκολία και ελπίζουμε ότι μπαίνουμε σε ένα καινούργιο χρόνο που δεν θα έχει τόσα προβλήματα».

Η ΚΥΑ για τις εκκλησίες

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αυξάνει τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών από 9 σε 25 άτομα στους ιερούς ναούς και 50 στους μητροπολιτικούς με ελάχιστη αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ.

Λειτουργίες θα τελεσθούν ανήμερα Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Θεοφάνεια. Ο αγιασμός επιτρέπεται μόνο στο εσωτερικό των ναών.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπονται μόνο εντός των ιερών ναών.