Τσουχτερό είναι το κρύο σήμερα στα ημιορεινά τμήματα της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στον πίνακα φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Παρανέστι Δράμας (-8,5 βαθμοί) και ακολούθηκε ο Νέος Καύκασος (-8,3) και το Νευροκόπι (-7,9).

Στους 400 οι ενεργοί μετεωρολογικοί σταθμοί

Για πρώτη φορά από την αρχή της λειτουργίας του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αυτό αποτελείται πλέον από 400 ταυτόχρονα ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο ενεργών μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας, για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στις βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Στόχος των επιστημόνων του Αστεροσκοπείου είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών του στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς μέχρι τώρα.

Συνολικά, σύμφωνα με το meteo, είναι εγκατεστημένοι και σε λειτουργία 430 μετεωρολογικοί σταθμοί, αλλά για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκονται εκτός του δικτύου για μερικές ώρες ή ημέρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΜΥ, το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών επιφανείας περιλαμβάνει 141 σταθμούς πανελλαδικά.