Στην πλατεία Κοτζιά όλα είναι… σκοτεινά. Οι περαστικοί αλλά και οι λιγοστοί Έλληνες, κάτοικοι της περιοχής, αναζητούν λίγο φως. Κάποιο σημάδι ελπίδας. Αυτή την ελπίδα θα τους προσφέρουν το Σάββατο το βράδυ, παραμονή των δημοτικών εκλογών, τα μέλη του γκρουπ «atenistas», όπως λέει στο newsbeast.gr, ο ένας εκ των δύο εμπνευστών της ιδέας του γκρουπ, Τάσος Χαλκιόπουλος.

«Το Σάββατο και συγκεκριμένα στις εννέα το βράδυ φιλοδοξούμε να γεμίσουμε την πλατεία Κοτζιά με κεριά. Είναι παραμονή των εκλογών και θέλουμε να φέρουμε το “φως” σ’ αυτές τις δύσκολες σκοτεινές γειτονιές. Σ’ αυτό το δύσκολο κομμάτι στο οποίο έχουν πεθάνει πάρα πολλοί άνθρωποι από ναρκωτικά και βία» τονίζει ο Τάσος Χαλκιόπουλος.

Ο κ. Χαλκιόπουλος μαζί με τον Δημήτρη Ρηγόπουλο δουλεύουν σκληρά για να καταφέρουν πράγματα για την πόλη τους, την Αθήνα. Και οι δύο από τον Ιούλιο προσπαθούσαν ώστε οι «atenistas» να έχουν λόγο και υπόσταση. «Τα καταφέραμε στις 10 Σεπτεμβρίου, σχεδόν δύο μήνες πριν, όταν δημοσιοποιήσαμε την ομάδα μας. Μέχρι σήμερα έχουν συμπληρώσει φόρμα εγγραφής περίπου 2.100 άτομα, τα οποία λαμβάνουν τις προσκλήσεις για τις δράσεις που κάνουμε».

Στο σύντομο διάστημα που οι «atenistas» εργάζονται εθελοντικά για να αλλάξει η Αθήνα όψη, έχουν καταφέρει να κάνουν αξιόλογο έργο. Καθαρίζουν οικόπεδα που βρωμάνε. Φυτεύουν σε παραμελημένους και εγκαταλελειμμένους χώρους δέντρα. Θυμίζουν στους Αθηναίους την ιστορία παλαιών κτιρίων, μείζονος σημασίας για όλους. «Κόβουν» εικονικές κλήσεις σε παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Που δεν είναι και λίγοι αυτοί οι οδηγοί στην πρωτεύουσα!

Αλλά δεν θέλουν να μπλέξουν, όπως συμπληρώνει ο Τάσος Χαλκιόπουλος, με τη… γραφειοκρατία. «Σε επίπεδο δράσης δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια από το δήμαρχο Αθηναίων. Γνωρίζουν άλλωστε τη δράση μας. Τους στέλνουμε ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας για να γνωρίζουν. Και να προσέχουν αυτά που κάνουμε. Δεν τους χρειαζόμαστε όμως. Δεν θέλουμε να μπλέξουμε με υπηρεσίες. Αφού μπορούμε να το κάνουμε με τα χέρια μας. Το κάνουμε με τα χέρια μας», αναφέρει ο κ. Χαλκιόπουλος.

Η δουλειά έχει και… συγκίνηση

Πάντως, ο εμπνευστής των «atenistas» αναφέρει στο newsbeast.gr ότι η δουλειά έχει και συγκίνηση. «Μας συγκινούν οι περίοικοι και κυρίως οι μετανάστες. Ξέρετε, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί, οι περισσότεροι μάλιστα είναι Έλληνες, που γκρινιάζουν ότι την επόμενη μέρα κάποιος θα καταστρέψει αυτά που “χτίσαμε” και οι μετανάστες που έχουν μια θετική διάθεση και μας λένε ότι “ο Θεός μας ευλογεί”. Μας προσφέρουν το χέρι τους για να μας συγχαρούν. Έρχονται με δική τους πρωτοβουλία να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε», λέει για να δώσει συγκεκριμένο παράδειγμα.

«Στην οδό Ζήνωνος, ένας Ινδός που διαθέτει εστιατόριο, μας έφερνε νερά. Ένας Κούρδος μας έφερνε χυμούς. Ακόμη κι ένας τοξικομανής ήρθε να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε τα δύο από τα πιο βρώμικα μέχρι πριν από λίγες οικόπεδα της πρωτεύουσας», καταλήγει ο κ. Χαλκιόπουλος.

Και προσκαλεί τους Αθηναίους να πάρουν μέρος στις πρωτοβουλίες τους.

Άλλη Αθήνα με μόνο λίγα ευρώ

«Η τελευταία μας δράση στη Ζήνωνος στοίχισε μόλις 98 ευρώ. Περισσότερα από 100 άτομα πήραν μέρος στον καθαρισμό και τη φύτευση. Κι έδωσαν μόλις 2 ευρώ. Φανταστείτε δηλαδή πόσο μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της Αθήνας με μόλις λίγα χρήματα» τονίζει ο Τάσος Χαλκιόπουλος.

Και μας προσκαλεί στο site www.atenistas.gr να πάρουμε μία γεύση από το τελευταίο επίτευγμά τους με φωτογραφίες που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Φλαμιάτος.

Δείτε κάποιες από αυτές