Εάν όλα πάνε καλά και το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και το βαρύ πρόγραμμα που έχει, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανίδα πολιτικός αναμένεται εκείνη την ημέρα να δώσει το παρών σε ειδική εκδήλωση του Ιδρύματος «Θεοφανώ – Theophano Foundation» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απονομή του ευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ε.Ε. Erasmus και η κ. Λάιεν θα το παραλάβει εκ μέρους της Κομισιόν.

Η ιδέα του νέου αυτού βραβείου γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης που, ανατρέχοντας στις ιστορικές της καταβολές και στις πολιτισμικές της ρίζες, θέλουν να αναδείξουν τη σύγχρονη ταυτότητα της Ευρώπης μέσω των κοινών αρχών και αξιών της. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ – Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρομοέι και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοφανώ συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου.