«Αν θέλετε να έχετε μια δυναμική ζωή, θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας δυναμικές ερωτήσεις». Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα enallaktikidrasi.com η ομιλήτρια και συγγραφέας Alexi Panos.

Όπως σημειώνει, η ίδια, κάθε φορά που βρίσκεται σε κατάσταση φόβου ή αμφιβολίας, κάνει στον εαυτό της τις 10 ερωτήσεις για να εκμεταλλευτεί την εσωτερική της σοφία και να προχωρήσει μπροστά. «Ανεξαρτήτως από το πόσο καταβεβλημένοι, πιεσμένοι, θυμωμένοι ή αγχωμένοι μπορεί να νιώθουμε σε δύσκολες στιγμές, έχουμε μέσα μας μια έμφυτη δύναμη να αλλάζουμε τον τρόπο προσέγγισης με μια απλή μετατόπιση της αντίληψής μας», γράφει.

Οι 10 ερωτήσεις

1. Με ποιο τρόπο διαθέτω αποτελεσματικότερα τον χρόνο μου;

Στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολυάσχολοι και ο χρόνος φαίνεται να αποτελεί ένα αγαθό που όλοι λαχταράμε να έχουμε. Αλλά για να νιώθουμε ότι διαθέτουμε με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για μας. Προσπαθήστε να ξεκινάτε την κάθε σας ημέρα κάνοντας στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση. Όταν δίνετε σαφή προτεραιότητα σε αυτά που είναι πιο σημαντικά για σας, δεν θα νιώθετε παγιδευμένοι από αυτή την αφηρημένη ιδέα του χρόνου.

2. Η διατροφή μου αυξάνει ή εξαντλεί την ενέργειά μου;

Τα ντόνατς, οι σοκολάτες, οι πίτσες, τα αναψυκτικά, τα κέικ, τα πατατάκια, οι τηγανιτές πατάτες και το fast food αν και δίνουν μια στιγμιαία αύξηση της ικανοποίησης, μακροπρόθεσμα δημιουργούν ένα αίσθημα εξάντλησης αφού πρόκειται για επεξεργασμένες και «νεκρές» τροφές.

Σκεφτείτε το: τα φρέσκα τρόφιμα (οτιδήποτε έχει ημερομηνία λήξης) είναι ζωντανά και γεμάτα με την ενέργεια που παίρνουν από τη γη που τα δημιούργησε. Όταν καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, αναπόφευκτα προσθέτουμε ενέργεια η οποία τροφοδοτεί το σύστημά μας. Αντιθέτως, όταν γεμίζουμε το σώμα μας με επεξεργασμένα, νεκρά τρόφιμα δίνουμε από λίγη ως και καθόλου ζωτική ενέργεια στον οργανισμό μας. Έτσι λοιπόν, όταν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ανάμεσα σε μια βιολογική σαλάτα και σε fast food, κάντε στον εαυτό σας τη συγκεκριμένη ερώτηση προκειμένου να οδηγηθείτε σε μια συνειδητή επιλογή.

3. Πώς ορίζω την επιτυχία;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σήμερα που κυνηγώντας την επιτυχία θυσιάζουν τον χρόνο τους, τις σχέσεις τους και την ψυχική τους υγεία προκειμένου να οδηγηθούν εκεί με κάθε κόστος. Τι ακριβώς σημαίνει «εκεί» όμως; Έχετε ποτέ καθίσει να σκεφτείτε πώς ορίζετε την επιτυχία; Πριν σχεδιάσετε το επόμενο μεγάλο ταξίδι σας προς την επιτυχία, βεβαιωθείτε πρώτα τι σημαίνει για σας.

4. Για ποια πράγματα νιώθω ευγνωμοσύνη;

Η διατήρηση μιας κατάστασης ευγνωμοσύνης στέλνει δονήσεις στο σύμπαν για να φέρει ακόμα περισσότερα στη ζωή μας. Ο φόβος, η έλλειψη και η αμφιβολία απλώς δεν μπορούν να υπάρξουν σε μια καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη. Έτσι, σε περίπτωση που νιώθετε πόνο ή δυσφορία, ο ευκολότερος τρόπος για να τα αποβάλλετε είναι να ανακαλύψετε για ποια πράγματα νιώθετε ευγνωμοσύνη.

5. Ποια είναι τα αδύνατα σημεία μου;

Ποτέ δεν θα είμαστε σε θέση να δούμε τους εαυτούς μας αντικειμενικά. Γι’ αυτό, πρέπει να δούμε έξω από εμάς προκειμένου να σχηματίσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πώς φαινόμαστε. Στραφείτε στους γύρω σας για να κάνετε μια αμερόληπτη έρευνα. Μπορείτε να τους ρωτήσετε τα εξής: ποιά θεωρείτε ότι είναι τα αδύνατα σημεία στα οποία χρειάζομαι βελτίωση; Θεωρείτε ότι λειτουργώ περισσότερο με τον δικό μου τρόπο; Το κλειδί είναι να ρωτήσετε έχοντας γνήσια περιέργεια να μάθετε το πώς σας βλέπουν οι άλλοι έτσι ώστε να καταφέρετε να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

6. Τι προσποιούμαι ότι δεν γνωρίζω;

Ονομάστε την όπως θέλετε, αλλά ίσως έχετε μια μικρή φωνούλα μέσα σας που συνεχώς σας ωθεί να την προσέξετε. Μερικές φορές ακολουθείτε αυτή την εσωτερική καθοδήγηση, κάποιες άλλες όχι.

Είναι επικίνδυνο να αγνοήσετε αυτή τη φωνή. Μπορεί να αναγκαστείτε να μείνετε σε μια σχέση για πολύ καιρό ακόμα και όταν ξέρετε ότι έχει τελειώσει ή μπορεί να κλείσετε μια επιχειρηματική συμφωνία που δεν δείχνει αρκετά σωστή. Κάθε φορά που νιώθετε μπερδεμένοι σχετικά με το πώς να προχωρήσετε με μια συγκεκριμένη κατάσταση, ρωτήστε τον εαυτό σας τι ακριβώς προσποιείστε ότι δεν γνωρίζετε. Μόλις ανακαλύψετε την απάντηση, βρείτε το θάρρος να την ακολουθήσετε και να αναλάβετε δράση. Οτιδήποτε συμβαίνει δεν συμβαίνει σε σας, συμβαίνει για σας.

7. Τι θετικό υπάρχει προς το παρόν που δεν μπορώ να δω;

Έχετε ποτέ τσακωθεί με κάποιον που αγαπάτε; Έχετε νιώσει εντελώς ηττημένοι από τον κόσμο, σαν να μην πρόκειται ποτέ να προχωρήσετε μπροστά; Μάλλον έχει συμβεί και σε σας! Τώρα λοιπόν που ξέρω ότι κι εσείς είστε άνθρωποι όπως όλοι μας, μπορώ να σας αποκαλύψω αυτή τη φοβερή ερώτηση που με βοηθά σε όλα τα είδη των δυσάρεστων καταστάσεων. Είναι ζωτικής σημασίας να φεύγω από την περιοχή της καταστροφής και να μεταφέρομαι στην υπέροχη χώρα των ανακαλύψεων.

Έχω διαπιστώσει ότι ανεξαρτήτως από το πόσο άσχημο μπορεί να φαίνεται ένα γεγονός, μπορώ πάντα να βρω κάτι θετικό σε αυτό. Θυμηθείτε: δεν συμβαίνει σε σας, συμβαίνει για σας.

8. Ποιος ήταν ο δικός μου ρόλος απέναντι σε αυτές τις αρνητικές καταστάσεις;

Προειδοποίηση: η αλήθεια είναι σκληρή. Όποιες κι αν είναι οι «αρνητικές» καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, κάτι σε αυτό που ήμασταν αρχικά άφησε χώρο γι’ αυτές. Δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε, παίρνουμε αυτό που είμαστε. Αν δεν σας αρέσει η πραγματικότητα που ζείτε, θα πρέπει να βρείτε το θάρρος να αλλάξετε κάτι εσωτερικά.

9. Με τι θα μου άρεσε να ασχοληθώ;

Αφού ξεκαθαρίσετε ποιος είναι ο ρόλος σας σε όσα συμβαίνουν στη ζωή σας, στη συνέχεια ασχοληθείτε με το πρόβλημα. Αν θέλετε να βρείτε μια εξελιγμένη λύση σχεδόν σε κάθε πρόβλημα, ασχοληθείτε με το ζήτημα και δείτε τι λύσεις υπάρχουν.

10. Ποιο είναι το στίγμα που θέλω να αφήσω σε αυτόν τον κόσμο;

Η ζωή που ζείτε σήμερα είναι η σφραγίδα που θα αφήσετε πίσω σας. Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Ρωτήστε τον εαυτό σας και αρχίστε να το ζείτε από τώρα κιόλας.