Ποιος είναι ο Ιανός από τον οποίο πήρε το όνομά της η κακοκαιρία

Η έμπνευση από τον αρχαίο ρωμαϊκό θεό


ΕΛΛΑΔΑ
19:21
16/09/2020
Ποιος είναι ο Ιανός από τον οποίο πήρε το όνομά της η κακοκαιρία
7
loading

Η κακοκαιρία «Ιανός» θα είναι η πρώτη του φετινού φθινοπώρου, η οποία αναμένεται να «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες τη χώρα. Ποιος είναι όμως ο Ιανός;

Ο Ιανός σύμφωνα με το Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia ήταν από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων, ενώ από εκείνον πήρε το όνομά του ο πρώτος μήνας του χρόνου, ο Ιανουάριος.

Θεωρείται ο θεός των ενάρξεων και των μεταβάσεων και για αυτό το λόγο απεικονίζονταν σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες.

Ο Ιανός απεικονίζεται με δύο πρόσωπα και είναι ο θεός της έναρξης και των μεταβάσεων. Διάφοροι μύθοι έχουν και διαφορετικές εκδοχές για τον Ιανό και την προέλευσή του.

Ορισμένοι αναφέρουν ότι ήταν κάτοικος της Ρώμης, ενώ άλλοι ότι καταγόταν από τη Θεσσαλία και είχε εξοριστεί στην Ρώμη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Una splendida testa fittile del II sec. a.C. da #Vulci, rappresentante Giano bifronte - oggi esposto al #Museo Nazionale #Etrusco di Villa Giulia a Roma. #Giano, in latino: #Ianus, è il dio degli inizi, materiali e immateriali, ed è una delle divinità più antiche e più importanti della religione romana, latina e italica. Di solito è raffigurato con due volti, poiché il dio può guardare il futuro e il passato, l’inizio e la fine. La sua dimora era il colle del #Gianicolo, che in latino significa appunto "luogo abitato da Giano". Da qui il dio, che secondo altre versioni era un antichissimo sovrano divinizzato dopo la morte, avrebbe regnato sui primitivi abitanti del Lazio insegnando loro le arti della navigazione e della coltivazione della terra, nonché i costumi del vivere civile e il rispetto della legge. #testafittile #janushead #janus #gianobifronte #museonazionaleetruscodivillagiulia #museonazionaleetrusco #etruschi #etruscans #instaetruschi #instaetruscans #instaarchaeology #mythology #etruscanmythology #romanmythology #rasenna #rasna #instawow #instalike #archeologram #archaeologylovers

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anticae Viae (@anticaeviae) στις

Ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες στην Ελλάδα

Από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.

Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, σύμφωνα με το meteo.gr.

Πότε έγινε η αρχή; Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (05-11/01/2017) και όταν τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές.

Η ονοματοδοσία, λοιπόν, σε έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Κάθε φορά, λοιπόν, που ένα σύστημα πλησιάζει τη χώρα μας, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών το... βαφτίζουν.

Στην Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του στο Έθνος ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr., όταν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό είναι επικίνδυνο, τότε αυτό παίρνει ένα όνομα, κατά προτίμηση από την ελληνική ιστορία ή μυθολογία. Μία από τις εξαιρέσεις ήταν ο «Ραφαήλ». Το όνομα που θα δοθεί από το Αστεροσκοπείο για κάποια επερχόμενη κακοκαιρία είναι μοναδικό και δεν θα δοθεί σε καμία άλλη καιρική διαταραχή στο μέλλον. Επίσης, αυτό το όνομα δεν επιλέγεται επίτηδες, βάσει της… «προσωποποίησης» των ακραίων φαινομένων που θα έρθουν στη χώρα, αλλά εντελώς τυχαία. Έτσι, δεν ισχύει ότι κάποιος από το Αστεροσκοπείο «υπέφερε» από κάποιο πρόσωπο με αυτό το όνομα και αποφασίστηκε να πάρει το όνομά του/της μια κακοκαιρία.

Όσο για το ερώτημα γιατί οι κακοκαιρίες παίρνουν γυναικεία ονόματα, αυτό είναι κάτι που καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘40, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ, που εκδόθηκε το 1941.

Από το 1953, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Δεν…

  ...θα ήταν πιο επίκαιρο να ονομάζουμε τις κακοκαιρίες Αυτή τη περίοδο από τους επαναστάτες του 1821.. Κάπως πρέπει να μπούμε και ‘μείς στο ματι του ψωροσουλτανου..

 2. avatar Γιάνννης

  Καλέ,αν ζούσε ο Ιανός σήμερα θα επρεπε να φοράει δύο μάσκες;

  1. avatar Αχ καλέ

   ναι καλέ

 3. avatar kjgkjgk

  Οι περιοχές που θα χτυπήσει θα ειναι αναλογες με τα κρουσματα του ιου;;;; γιατι πλεον κανεις δεν σας εμπιστεύεται, μονο τα προβατα οι οννεδητες..

  1. avatar Πόσο […] μπορεί να ‘σαι;

   ........

   1. avatar kjgkjgk

    Παντως οχι οσο εσυ που δεν νιωθεις να βαλεις ενα ψευδώνυμο και ενα μήνυμα σε δυο πεδια! Αμορφωτοι παντου...

    1. avatar Πόσο […] μπορεί να ‘σαι;

     Αυτό βρήκες; Λες να μη μπορώ;
     Περνιέσαι για πολύ μορφωμένος; Κάποιος που είναι κουτοπόνηρος, κουτσόβλαχος, φανατισμένος και μονοδιάστατος σαν κι εσένα είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει