Η ΚΕΔΕ «αδειάζει» το υπουργείο Υγείας για τις μεγάλες μάσκες στα σχολεία: Δεν υπήρξε «παρεξήγηση», εφαρμόσαμε οδηγίες που λάβαμε

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων είχε την ευθύνη του διαγωνισμού, όχι των προδιαγραφών» - Ευθείες βολές στον Β. Κοντοζαμάνη: Όσα είπε «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»


ΕΛΛΑΔΑ
15:45
16/09/2020
Η ΚΕΔΕ «αδειάζει» το υπουργείο Υγείας για τις μεγάλες μάσκες στα σχολεία: Δεν υπήρξε «παρεξήγηση», εφαρμόσαμε οδηγίες που λάβαμε
9
loading

Εκτενή ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει με τις ακατάλληλες μάσκες, που διανεμήθηκαν σε μαθητές σε σχολεία όλης της χώρας, εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας πως εκείνη είχε αναλάβει μόνο τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών.

«Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν "μπαλάκι" στο κρυφτούλι ανευθυνοϋπεύθυνων γραφειοκρατών» σημειώνει η ΚΕΔΕ και τονίζει πως «είχε την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού, όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών».

Όπως επισημαίνει, τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. «Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών» ξεκαθαρίζει.

Η ΚΕΔΕ απαντά ευθέως στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος είπε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα πως «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

«Με έκπληξη ακούσαμε χθες τις δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη» αναφέρει η ΚΕΔΕ, προσθέτοντας πως «η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Εξηγεί πως οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και στη συνέχεια, χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην Κ.Ε.Δ.Ε.

«Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» επισημαίνει.

«Οι μάσκες που παραδώσαμε, ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση. Στην Επιτροπή συμμετείχε κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών».

Εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως ακόμα δεν έχουν σταλεί νέες προδιαγραφές με σαφείς οδηγίες, ώστε να αρχίσει εκ νέου η παραγωγή μασκών.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

«Η Αυτοδιοίκηση στα δύσκολα βγαίνει μπροστά.

Δεν φοβόμαστε τις ευθύνες, δεν κρυβόμαστε πίσω από αρμοδιότητες, δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν «μπαλάκι» στο κρυφτούλι ανευθυνουπεύθυνων γραφειοκρατών.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αντιπροσωπεύει την αυτοδιοίκηση της ευθύνης, που στα δύσκολα έχει μάθει να βγαίνει πάντα μπροστά, για να στηρίξει με αποτελεσματικό τρόπο τις τοπικές μας κοινωνίες. Είμαστε η Αυτοδιοίκηση που ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από τις αρμοδιότητες που δεν έχει, για να μην κάνει τη δουλειά της. Με αυτή τη λογική, ανταποκριθήκαμε στα τέλη Αυγούστου με αίσθημα ευθύνης στο κάλεσμα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, να αναλάβουμε πέραν των αρμοδιοτήτων μας την ευθύνη να πραγματοποιήσουμε μια διαγωνιστική διαδικασία, με σκοπό την έγκαιρη παραγωγή και διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία της χώρας, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού, όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών.

Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών. Στην ευθύνη που ανέλαβε ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια κι ευθύνη, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Πρωθυπουργός με δημόσια αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Κυριακής.

Δεν υπήρξε καμία «παρεξήγηση» από πλευράς ΚΕΔΕ, εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε. Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών, θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Με έκπληξη επίσης ακούσαμε χθες τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοιού στην χώρα, ο οποίος ανέφερε πως «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

Η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην Κ.Ε.Δ.Ε..

Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Οι μάσκες που παραδώσαμε, ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση. Στην Επιτροπή συμμετείχε κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η Κ.Ε.Δ.Ε., ενημέρωσε τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί.

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία και όχι η μετατόπιση ευθυνών είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να πετύχουμε το στόχο μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Smullyan

  Ένα κουπόνι αγοράς μάσκας για το κάθε παιδί θα έλυνε το πρόβλημα. Θα έπαιρναν τα παιδάκια τη μάσκα που τους κάνει και το σχέδιο που τους αρέσει και τέλος.

 2. avatar Γύπας

  Ρε!! δεν μας ενδιαφέρει τι και ποιος!! Εμάς μας ενδιαφέρει το ποιος Θα τις πληρώσει!!!

 3. avatar Δε θα αφήσουν κολυμπηθρόξυλο

  Κικίλια, Κοντοζαμάνη για σας χτυπάει η καμπάνα. Είναι γνωστό ότι ο Κούλης χρησιμοποίησε άχρηστους υπουργούς, χειρότερους ακόμα και από αυτόν.
  Για να κρύψει τη δική του ανίκανοτητα. Το ζήτημα είναι γιατί να πληρώσουν οι πολίτες 6 εκατομμύρια ευρώ επειδή οι υπουργοί δε μπόρεσαν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα. Να αγοράσουν μάσκες για ελέφαντες που προορίζονταν για μικρά παιδικά προσωπάκια.

 4. avatar Σχεδόν δύο μέρες πέρασαν

  και ακόμα δεν έχει απολυθεί κανείς.

 5. avatar Μην προσβάλλεις

  τους ... άριστους!
  \"Ου γαρ οίδασι τι ποιούσιν\"!

 6. avatar Βιβλικός

  Από τον Άννα στον Καιάφα... Το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου, τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο. Αν υπάρχει έστω & ένας με παντελόνια, θα έδειχνε λιγάκι προσοχή στο λειτούργημα που κάνει, ώστε να γίνει σωστά, και να μην υπάρξει όλο αυτό το ρεζιλίκι. Άλλωστε για αυτό πληρώνεται από το δημόσιο, και η οποιοδήποτε πράξη ή παράληψη (έλεγχος) αποτελεί, κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Δεν υπάρχει όραμα στο ελληνικό δημόσιο, υπάρχουν μόνο αξιώματα (αυτοσκοπός) που παίρνουμε για τα οποία δεν είμαστε άξιοι, και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και πως να μην την χάσουμε. Για αυτό και η επίρριψη της ευθύνης σχεδόν πάντα στον άλλο. Ο ωχαδερφισμός στον υπερθετικό βαθμό, (έλα μωρέ και τι έγινε τώρα! δεν έγινε και τίποτα! θα ξεχαστεί και αυτό όπως και τόσα άλλα) Εξ ου και ο διαιωνισμός του προβλήματος. Μας πιλατεύουν και εμείς δεν αντιδράμε! Είμαστε άξιοι της τύχης μας...

 7. avatar Γιώργος τΣ

  Πόσα κιλά [...] πρέπει να κουβαλάει κάποιος για να έχει το θράσος να προσπαθεί να δικαιολογήσει μια κατάσταση που μπάζει από παντού. Ανευθυνότητα, ατιμωρησία και ο μισθός να τρέχει.

 8. avatar ΚΛΕΩΝ

  Εγω καταλαβα...οτι ΚΕΔΕ και ΥπΥγειας εχει μεσα ανικανους που δεν μπορουν να διαβασουν διαστασεις και να καταλαβουν οτι αυτες ειναι ακαταλληλες για παιδια!!!
  Ειτε στο Υπ.Υγειας ηταν...ειστε στη ΚΕΔΕ...κανενας δεν ΔΙΑΒΑΣΕ τις προδιαγραφες...και κανενας δεν ΚΑΤΑΛΑΒΕ οτι ειναι μεγαλες για το προσωπο ενας παιδιου!!!!
  ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ!!!!

  1. avatar @ΚΛΕΩΝ

   Αν διάβασες το κείμενο στη προτελευταία παράγραφο λένε ότι ενημέρωσαν το υπουργείο για το μέγεθος χωρίς να εισακουστεί... το παράδοξο για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα φυσικά είναι ότι κανένας δεν φταίει ή δεν έχει την την υπόσταση να παραδεχθεί το λάθος του και να παραιτηθεί! Είναι εξίσου παράλογο το υπουργείο να λέει ότι φταίει η κεδε λες και είναι γιατροί/λοιμωξιογοι ώστε να βγάλουν αυτοί τα πρότυπα! Προφανώς και τα πρότυπα καθορίστηκαν από το υπουργείο/κυβέρνηση αλλά για ακόμα μια φορά ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη του! Τέτοιοι ανίκανοι τύποι είναι σε θέσεις και κάνουν σαν παιδάκια «δεν το έκανα εγώ»! Πραγματικά λυπάμαι... ο δε πρωθυπουργός; Αυτή η αξιολόγηση των υπουργών έχει πάει στα τάρταρα... όλοι τέλεια τα έχουν κάνει έως σήμερα... το πολύ χάιδεμα από τα ΜΜΕ έχουν κάνει να χάσει το προσανατολισμό του και την αντικειμενική σκέψη γιατί πιστεύω ότι είχε καλή πρόθεση αλλά μερικοί γύρω του είναι πολύ ανίκανοι και κρύβονται πίσω από το υπέρ χάιδεμα των πολλών «αντικειμενικών» ΜΜΕ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει