Όλοι οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ είναι στα κάγκελα, αφού το περίφημο New Deal του ΥΠΕΚΑ περνάει ενσωματωμένο ως άρθρο 3 στο πολυνομοσχέδιο έγκρισης των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και εισάγει τεράστιες και αναδρομικές μειώσεις στις ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά και σημαντικότατες στις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Όλως περιέργως, ο μόνος που δεν φαίνεται να στενοχωριέται από την υποχρεωτική και αναδρομική έκπτωση που επιβάλλεται επί των εισπράξεων για το 2013 όλων των τεχνολογιών είναι η Αλουμίνιον. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, μήπως η αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η τελική ταρίφα για την πώληση του ρεύματος από τη μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη;

Προσέξτε:

  -Σύμφωνα με το άρθρο 197 του Ν.4001/2011, η τιμή αγοράς του ρεύματος από μεγάλες μονάδες συμπαραγωγής, δηλαδή από την εξής μία, αυτήν της Αλουμίνιον, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

– Η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον ξεκίνησε να λειτουργεί εμπορικά από τον Ιανουάριο του 2013, η τιμή όμως αγοράς του ρεύματος δεν έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα από τον αρμόδιο υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου.

  -To New Deal υποχρεώνει όλους τους παραγωγούς από ΑΠΕ και συμπαραγωγούς να δώσουν μια αναδρομική έκπτωση για τα τιμολόγια πώλησης ρεύματος που εξέδωσαν από το 2013 μέχρι σήμερα.

– Αφού ψηφιστεί ο νόμος με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, με μια απλή υπουργική απόφαση, μπορεί να αποφασίσει ό,τι τιμή θέλει ειδικά για τη μονάδα συμπαραγωγής τής Αλουμίνιον για το 2013, για να απορροφήσει με αυτό τον τρόπο το κούρεμα που θα επιβληθεί σε όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Μήπως θα πρέπει λοιπόν ο κ. Παπαγεωργίου να κλείσει αυτή την κερκόπορτα από τώρα, να καθορίσει δηλαδή άμεσα ποια είναι και η οριστική τιμή του ρεύματος από τη μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον για το 2013; Η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να δείχνει τίμια, και έχουν δει πολλά τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια υπέρ του κ. Μυτιληναίου.

Πηγή: iapopsi.gr