Τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα 03/08 στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ είναι 77. Από αυτά τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν καταγραφεί δύο ακόμη θάνατοι.

Συνολικά τα θύματα είναι 210 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 4.737. 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Φόβοι για δεύτερο κύμα κορονοϊού

Τους φόβους τους αναφορικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα εκφράζουν τα γερμανικά Μέσα. Αναλύοντας την κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας οι Γερμανοί επίσης στηλιτεύουν την απόφαση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να ζητήσει τη συνδρομή Πούτιν στη διένεξη με την Τουρκία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις αρχές και τα νέα μέτρα με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του ιού το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) όπως μεταδίδει η Deutsche Welle σε σχετικό του ρεπορτάζ με τίτλο «Φόβοι δεύτερου κύματος – η Ελλάδα αυστηροποιεί τα μέτρα» επισημαίνει: «Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν πρότυπο στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα όμως αυξάνεται και εκεί κατακόρυφα ο αριθμός των κρουσμάτων».

«Όταν εμφανίζεται στην τηλεόραση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς δεν πρόκειται συνήθως για καλή είδηση. Όταν εμφανίζεται μάλιστα με μάσκα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τότε οι τηλεθεατές γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή» αναφέρει το Redaktionsnetzwerk Deutschland.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τα μέσα Ιουλίου η Ελλάδα κατέγραφε καθημερινά κατά μέσο όρο 30 νέα κρούσματα. Τώρα όμως η καμπύλη αυξάνει απότομα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση είναι πλέον υψηλότερος απ’ ότι στο τέλος του lockdown στις αρχές Μαΐου.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση στην εντεινόμενη χαλαρότητα των νέων κυρίως ανθρώπων. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων. Και η θνητότητα βρίσκεται […] σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄ ότι για παράδειγμα στη Γερμανία» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σύψας: Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται

Για την έξαρση της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν. Αντίθετα, οι νέοι δεν προσέχουν, αλλά δεν νοσούν και βαριά επίσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση» τόνισε.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο Open Tv, τόνισε τη σημασία του να μην παρθούν άλλα μέτρα.

«Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο… ατύχημα» είπε.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στον συνωστισμό που παρατηρείται σε μπαρ και χώρους εστίασης.

«Ίσως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ;. Αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων» είπε.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

«Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται» είπε για τις θεωρίες συνωμοσίας. Για το κύμα αμφισβήτησης τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες».

Και πρόσθεσε: «Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας».

«Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη»

«Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τον ιό» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «αν συνεχιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων» τονίζοντας ότι θα επανέλθει το σύστημα με τα sms στο 13033.

Για τα τοπικά lockdown που είναι πλέον ορατά αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση θα χρειαστεί να κάνουμε «ό,τι κάναμε στην Ξάνθη, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Ο κ. Σύψας θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να παρθούν αποφάσεις για τα σχολεία.

«Είναι πολύ νωρίς. Θα αποφασίσουμε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου. Θα ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά το πώς, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».

Ξεκαθάρισε ότι οι εκκλησίες είναι χώροι συνάθροισης και θα πρέπει να φοριούνται μάσκες, στέλνοντας και μήνυμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία ισχύουν εδώ και κάποιες ώρες, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα εφαρμοστούν πρακτικά από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
  • Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
  • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
  • Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

*Η εξωτερική φωτογραφία είναι αρχείου

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέτσας: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων μέχρι 18 Αυγούστου

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μία σπάνια φωτογραφία με μπικίνι στη Ρόδο

Πτώση αεροπλάνου μέσα σε χωριό στις Σέρρες

Η απίστευτη ιστορία του Βρετανού πατέρα που έχει το πέος του στο χέρι

Η αχανής εξωτική παραλία μια ώρα μακριά από την Αθήνα

Σοκαριστική προειδοποίηση ΠΟΥ: Ίσως να μην υπάρξει ποτέ θεραπεία για τον κορονοϊό