Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να λαμβάνουν οι πλημμυροπαθείς στην Ικαρία τις χρηματικές αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι οικοσυσκευές τους από τη θεομηνία της περασμένης εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ενώ έχει υπογραφεί και η κοινή υπουργική απόφαση ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι χρηματοδοτήσεις.

Το υπουργείο Υγείας έχει στείλει ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ, ενώ εφόσον χρειαστεί θα δοθούν και οι υπόλοιπες 300.000 ευρώ τις επόμενες ημέρες.

Σε πολλά σημεία του νησιού, οι ζημιές στο οδικό δίκτυο δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ σε αραιοκατοικημένα δημοτικά διαμερίσματα οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα, μία εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Ο υφυπουργός Υποδομών εξήγγειλε δυο μεγάλα έργα στο δρόμο Στελλί Φραντάτο Ράχες (κόστους 10 εκατ. ευρώ) και την τρίτη φάση για το λιμάνι Ευδήλου, από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα με το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, με επείγον έγγραφο της προς το υπουργείο, η Νομαρχία αναφέρει ότι η προεκτίμηση του κόστους και του τρόπου αποκατάστασης των ζημιών, αποδεικνύει ότι είναι πέραν των δυνατοτήτων της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας και παρακαλεί το συντομότερο δυνατόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να ανατεθεί σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και ή δυνατόν στην Εγνατία ΑΕ, που έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία, η μελέτη και αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των υπολοίπων υποδομών του νησιού.