Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνει σήμερα, εν μέρει τουλάχιστον, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους στις πανελλήνιες εξετάσεις 2020.

Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν μετά τις 12 το μεσημέρι στα σχολεία- μόνο με κωδικούς και χωρίς ονοματεπώνυμα, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. 

Παράλληλα, οι απόφοιτοι θα μπορούν να βρίσκουν τα αποτελέσματά τους στην ιστοσελίδα: results. it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Σήμερα αναμένεται να δοθεί κι ένα πρώτο στίγμα για το πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς θα ανακοινωθούν και τα στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των υποψηφίων. 

Αυτό που εν τέλει θα καθορίσει τις βάσεις, εκτός από τις βαθμολογίες, είναι και η κατεύθυνση της ζήτησης σε σχολές και τμήματα από τους υποψήφιους, μέσω των επιλογών των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Η ώρα των μηχανογραφικών

Οι μαθητές που εξετάστηκαν στις πανελλήνιες 2020 έχουν χρόνο από αύριο μέχρι την Παρασκευή, 17 Ιουλίου για να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ηλεκτρονική διεύθυνση exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό Δελτίο του.

Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό -το οποίο που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου- ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.