Η ανασφάλεια και ο φόβος που έφερε μαζί της η πανδημία επηρέασαν σημαντικά τους εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα το προηγούμενο διάστημα να μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες αίματος που συγκεντρώνονταν και προορίζονταν να προσφερθούν σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Κάθε χρόνο οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοτών), φτάνουν τις 650.000 μονάδες, εκ των οποίων οι περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Περίπου 150.000 μονάδες υπολογίζονται οι ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

Συνεχής ανάγκη για αίμα

Η συνεχής ανάγκη για αίμα, καθώς και η ανασφάλεια που έφερε μαζί της η πανδημία οδήγησε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τη Λουξ να οργανώσουν ένα πανελλαδικό πρόγραμμα αιμοδοσιών με στόχο να συγκεντρωθούν ποσότητες αίματος.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και έχουν ήδη υλοποιηθεί αιμοδοσίες:

  • Στα Ιωάννινα
  • Στην Κέρκυρα
  • Στο Δήμο Μαραθώνα
  • Στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής

Οι εθελοντικές αιμοδοσίες θα συνεχιστούν:

  • Στο Δήμο Περιστερίου Αττικής στις 12 Ιουνίου σε αίθουσα του δήμου Περιστερίου
  • Και θα ολοκληρωθούν στις 18 και 19 Ιουνίου στη πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Ένα πολύτιμο αγαθό για τη ζωή

«Είναι χαρά μας που σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κινητοποιούμε και προσφέρουμε στην πράξη ένα πολύτιμο αγαθό για τη ζωή, το αίμα. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι αφενός να συγκεντρωθούν σημαντικές ποσότητες αίματος και συγχρόνως να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους και να τους στρέψουμε στη μη αμειβόμενη Εθελοντική Αιμοδοσία»,  επισημαίνει ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος της Λουξ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός, εξαίρει την άψογη συνεργασία του Ε.Ε.Σ με τη Λουξ και επισημαίνει ότι η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας αποτελεί επιτακτική λύση. «Η δωρεά αίματος, ως παροχή βοήθειας άνευ ανταλλάγματος στον συνάνθρωπο, αποτελεί κορυφαία πράξη ανθρωπισμού και συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», τονίζει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,

Dr Αντώνιος Αυγερινός.