Μπροστά στο ενδεχόμενο οι προτάσεις για αλλαγές στα ΑΕΙ να προκαλέσουν τις αντιδράσεις των κομμάτων και το κλίμα να πολωθεί ενόψει των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση ρίχνει τους μεταρρυθμιστικούς τόνους στην Παιδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή», με απόφαση του Μαξίμου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει το Σάββατο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο ένα περισσότερο λιτό και σαφώς λιγότερο «αιχμηρό» προσχέδιο αλλαγών στα ΑΕΙ σε σχέση με τις αρχικές της προθέσεις.

Για παράδειγμα, σε επίμαχα ζητήματα όπως ο τρόπος διοίκησης και χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα παρουσιαστούν εναλλακτικές προτάσεις από τις οποίες η ακαδημαϊκή κοινότητα θα επιλέξει. Επίσης, η ρύθμιση θεμάτων που βάζουν τάξη στην καθημερινότητα των ΑΕΙ θα αφεθεί στη διακριτική ευχέρειά τους.

Πάντως, αρνητική εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να μην εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Υπό την πίεση των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων, η Σύγκλητος του ΕΜΠ έκρινε «τον διάλογο που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση προσχηματικό».