Την αντίθεσή του στην τριήμερη απεργία, που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, Γ. Πλακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πολιτική φορολόγησης καπνού και καπνικών προϊόντων.

Τη συμμέτοχή τους στην απεργία αποφάσισαν 80 δευτεροβάθμια σωματεία από 45 νομούς της χώρας και η απεργία αφορά περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

«Η οικονομική κρίση σε συνάρτηση με την υπερβολική αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα συνθέτουν ένα “φλεγόμενο” περιβάλλον για τον κλάδο μας», δήλωσε ο Γ. Πλακόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα περιθώρια κέρδους, εκτιμώντας ότι η μείωση της κερδοφορίας στα τσιγάρα αγγίζει το 50%-60%. Όπως επεσήμανε, παρατηρείται μείωση 20% των πωλήσεων στα τσιγάρα και 25% στα πιο ακριβά τσιγάρα.

Ο κ. Γ. Πλακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το περιθώριο κέρδους για τα ακριβά τσιγάρα (π.χ. με τιμή 3,80 ευρώ) έχει μειωθεί από 24 λεπτά του ευρώ, που ήταν το 2009, στα 12 λεπτά, ενώ για τα πιο φθηνά τσιγάρα (ενδεικτική τιμή 3,20 ευρώ), το περιθώριο κέρδους “έπεσε” στα 9 λεπτά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν δεν είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις στη φορολογία, με την τιμή των τσιγάρων να φτάνει τα 4,80-4,90 ευρώ.

Πάντως, ο κ. Πλακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του καθώς η πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών των καπνικών προϊόντων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψουν βελτιωμένες προμήθειες για το δίκτυο της Μικρής Λιανικής.