Με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθως θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και στο πλαίσιο άρσης των μέτρων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό άρθρο της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, μέρος του οποίου αναδημοσιεύτηκε στο ethnos.gr το πρωτόκολλο που προωθεί το υπουργείο Τουρισµού θα αναθεωρείται ανάλογα µε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, αλλά στις 16 σελίδες της πρώτης έκδοσης περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα επιµέρους σχέδια δράσης:

Από τα μέτρα που πρέπει να λάβει το προσωπικό, μέχρι τα μέτρα στην υπηρεσία υποδοχής, στις υπηρεσίες ορόφου (όπως η καθαριότητα δωµατίων και κοινόχρηστων χώρων), στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, µπαρ, κ.ά.), στη λειτουργία της πισίνας, στις υπηρεσίες μεταφοράς πελατών προς αξιοθέατα κ.λπ.

Πιο αναλυτικά κάθε ξενοδοχείο θα έχει συνεργασία με ιατρό με πολύ καλή πληροφόρηση/εκπαίδευση από τον ΕΟΔΥ για τον Covid 19 ειδικά στη χρήση φορητών PCR tests και δυνατότητα εφαρμογής τηλεϊατρικής για την κλινική εξέταση των στενών επαφών του ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Επίσης, αποτυπώνεται ενδεχόμενη πιστοποίηση του τουριστικού καταλύματος από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

 Στην Υπηρεσία Υποδοχής στις μονάδες θα υπάρχουν μεταξύ άλλων

1.πλέξιγκλας στην υποδοχή για την περίπτωση των τουριστικών καταλυµάτων 60 κλινών και άνω

2.Προσθήκη επιδαπέδιας σήµανσης σε απόσταση δύο µέτρων όπου θα στέκεται ο πελάτης

3.Ανάπτυξη εναλλακτικών της παραδοσιακής πιστοποίησης (check-in) κατά την είσοδο, µε χρήση φορητών συσκευών που µπορούν να απολυµανθούν ευκολότερα έπειτα από κάθε χρήση ή άλλων αυτόµατων συσκευών

4.Η τοποθέτηση τερµατικών POS σε σηµείο κοντά στον πελάτη για αποκλειστική χρήση καρτών για την πληρωµή

Επίσης  θα εξετάζεται η δυνατότητα το check in να γίνεται σε υπαίθριο χώρο ενώ θα απαγορεύεται η εισόδος στο κατάλυμα όσων δεν διαμένουν εκεί

Για τη λειτουργία των εστιατορίων προτείνεται

Εντατικό πλύσιµο χειροπετσετών, τραπεζοµάντιλων και του συνόλου των µαχαιροπίρουνων, ακόµα και αυτών που δεν χρησιµοποιήθηκαν, εναλλακτικά χρήση συσκευασµένων µαχαιροπίρουνων και τραπεζοµάντιλων µίας χρήσης, συσκευασµένων τροφίµων σε ατοµικές µερίδες, όπου είναι εφικτό.

1. Για τη διάταξη των τραπεζιών (εξαιρουµένων των οικογενειών) συνιστάται

Απόσταση µεγαλύτερη από 1,5 µέτρο («πλάτη µε πλάτη») των καρεκλών, ενώ οι πελάτες να κάθονται αντικριστά σε απόσταση πάλι 1,5 µέτρου.

2. Για την αποφυγή συνωστισµού συνιστάται

Διεύρυνση του χρονικού διαστήµατος που είναι ανοιχτά τα εστιατόρια, για την εκ περιτροπής προσέλευση των επισκεπτών.

Επίσης, να δίνεται από το ξενοδοχείο έµφαση και προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση, καθώς δεν συνιστάται η λειτουργία µπουφέ αλλά σερβιριζόµενων γευµάτων.

Για την κατανάλωση ποτών στα µπαρ θα παρέχονται µόνο συσκευασµένα ατοµικά συνοδευτικά.

Για τις παιδικές χαρές και τις άλλες εγκαταστάσεις για τα παιδιά προτείνεται να εξεταστεί η αναστολή λειτουργίας τους κατά περίπτωση. Στην περίπτωση που λειτουργούν, να υπάρχει πρόβλεψη περιορισµού του αριθµού των παιδιών σε εξωτερικές δοµές παιδότοπων/παιδικών χαρών.

Τι αναμένεται να ισχύσει για τις πισίνες

Στα μέτρα που προβλέπονται για τις πισίνες, είναι

1.Η διάταξη των καθισµάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες κ.λπ.) «θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η απόσταση µεταξύ των ακρότερων σηµείων των καθισµάτων δύο ατόµων που βρίσκονται σε δύο διαφορετικές οµπρέλες ή δύο ατόµων που διαµένουν σε διαφορετικό δωµάτιο να είναι τουλάχιστον δύο µέτρα σε κάθε κατεύθυνση».

2.Θα προσφέρονται πετσέτες που θα καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας της ξαπλώστρας και να γίνεται απολύµανσή της έπειτα από κάθε χρήση, καθώς και να τοποθετείται ειδικό ύφασµα µιας χρήσης πάνω στην ξαπλώστρα πριν από την τοποθέτηση της πετσέτας.

Θα υπάρχει και «αυστηρός ορισµός» του αριθµού των ανθρώπων που θα είναι µέσα στην πισίνα.

Σε κάθε περίπτωση «ο µέγιστος συνολικός αριθµός των εισερχοµένων εντός της δεξαµενής κάθε στιγµή δεν θα είναι µεγαλύτερος από έναν λουόµενο ανά 2,5 κυβικά µέτρα επιφανείας νερού», ενώ σε εσωτερικές κολυµβητικές δεξαµενές θα είναι 2 άτοµα ανά 20 τετραγωνικά µέτρα.

Μεταφορά

Ειδικό πρωτόκολλο θα εφαρµοστεί και για τις υπηρεσίες µεταφοράς πελατών των ξενοδοχείων. Για παράδειγµα, σε οχήµατα έως 5 θέσεων προβλέπεται µεταφορά ενός επιβάτη, πλέον του οδηγού ενώ με ειδικά πρωτόκολλα θα λειτουργούν και οι µαρίνες, τα σκάφη αναψυχής, τα τουριστικά ηµερόπλοια (πλοία που κάνουν ηµερήσια ταξίδια) κ.ά. Προβλέπεται, π.χ., πως «σε κάθε σκάφος αναψυχής επιτρέπεται ο µέγιστος αριθµός επιβαινόντων όπως ορίζει η ισχύουσα νοµοθεσία.