Τη δική τους μάχη για την αναγνώριση του σουτζούκ λουκούμ ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) θα δώσουν οι ζαχαροπλάστες της Κομοτηνής, οι οποίοι σχεδιάζουν να καταθέσουν σχετικό αίτημα την άνοιξη του 2011.

Το σωματείο αναζητά το φορέα (πανεπιστήμιο, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους φορείς), μέσω του οποίου θα καταθέσει τη σχετική πρόταση, για να προχωρήσει η σύνταξη του αιτήματος και η προετοιμασία του φακέλου.

Όταν ο φάκελος ολοκληρωθεί, θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ξεκινήσει η αξιολόγησή του.

Τα σουτζούκ λουκούμ, που παρασκευάζονται στην πόλη της Κομοτηνής από επιδέξιους τεχνίτες, διαφέρουν από τα υπόλοιπα λουκούμια, λόγω της μορφής τους (μοιάζουν με μεγάλο λουκάνικο) και τα περασμένα σε σπάγκο καρύδια που έχουν στο εσωτερικό τους.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του σουτζούκ λουκούμ είναι γλυκόζη, ζάχαρη, νερό, καρύδια και νισεστές. Το μεγάλο μυστικό όμως, δεν πρόκειται να αποκαλύψουν οι ζαχαροπλάστες της Κομοτηνής, είναι η τεχνική κατασκευής του…