Κορυφώνεται σήμερα η κίνηση στην αγορά λόγω του εορτασμού των Χριστουγέννων και τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει φθηνότερα κατά 2,51%, σε σχέση με πέρυσι. Υπολογίζεται δηλαδή μια οικογένεια να ξοδέψει 147,75 ευρώ, έναντι 151,56 ευρώ που ξόδεψε πέρυσι και 158,93 το 2011 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η μικρή αυτή διαφορά των 3,81 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,51%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012, αντανακλά τη στασιμότητα των τιμών στα κρεατικά (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κάποιες ανεπαίσθητες αυξητικές μεταβολές κυρίως στη τιμή της γαλοπούλας (11,11%) αλλά και του χοιρινού (5,41%).

Μάλιστα, όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άνθρωποι της αγοράς, φέτος οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη δεν προμηθεύτηκαν μεγάλες ποσότητες από γαλοπούλες, οι οποίες τελικά και δεν είχαν ιδιαίτερη ζήτηση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή των κρεάτων σημειώνεται ότι η αξία του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τη περυσινή περίοδο (7 ευρώ/κιλό) ενώ και για τα οπωροκηπευτικά οι τιμές διαμορφώνονται με μείωση, σε σχέση με πέρυσι, στις ντομάτες και στις πατάτες (3% και 6% αντίστοιχα), ενώ το μαρούλι κοστίζει ακριβότερα (15,8%).

«Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στον διαχρονικά μειωμένο τζίρο, αποτελεί για ακόμη μία φορά το σήμα κατατεθέν της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να κυμανθούν στο 10,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο» όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ στην πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Πάντως, πολυκαταστήματα, αλυσίδες καταστημάτων και εμπορικά κέντρα, αν και μετρούν και αυτά απώλειες τζίρου ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμες σε σχέση με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.