Σε απεργία διαρκείας προχωρά από αύριο το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, με αίτημα να ανανεωθεί το σύνολο των συμβάσεων όλων ανεξαιρέτως των συμβασιούχων της υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο επισημαίνει ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων 629 εργαζόμενων στην υπηρεσία μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, εξαιρεί από την ανανέωση «στοχευμένα» 17 συμβασιούχους που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα, και οι οποίοι, όπως διευκρινίζεται, «αποτελούν το παλαιότερο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου», είναι «οι πλέον έμπειροι χειριστές αιτημάτων διεθνούς προστασίας», που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου από το 2014 και 2015 και κάποιοι από αυτούς «πιστοποιημένοι εκπαιδευτές που έχουν εκπαιδεύσει νέους συναδέλφους, μόνιμους και συμβασιούχους».

Πηγές του σωματείου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρόκειται για «στοχοποιημένη κίνηση μη ανανέωσης συμβάσεων σε ιδρυτικά μέλη του σωματείου και πρώην και νυν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του». Το σωματείο ζητά «να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των συναδελφισσών/συναδέλφων μας».

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με τους εκπροσώπους των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, παρουσία εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός σε σχετικό ερώτημα για τη μη ανανέωση των συμβάσεων 17 εργαζόμενων, επισήμανε ότι «έδωσα εντολή για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, για τις οποίες υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα. Κάθε ενέργεια μας αποσκοπεί αποκλειστικά στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες».