Τις δυνάμεις τους για την καλύτερη οργάνωση των ελέγχων στην αγορά ενώνουν ο ΕΦΕΤ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα διπλών ελέγχων, αλληλοεπικαλύψεων και σπατάλης πόρων. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουν 50 άτομα από την πλευρά του ΕΦΕΤ και το ελεγκτικό δυναμικό της Περιφέρειας.

Το πρωί ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών ελέγχου τροφίμων.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια, με την οποία προχωρούμε σε αυτή τη συνεργασία, καθώς έχει μια παράδοση άρτιας οργάνωσης των ελεγκτικών της μηχανισμών» ανέφερε ο κ. Τσιάλτας και γνωστοποίησε ότι εκτός από τον σχεδιασμό και την οργάνωση των ελέγχων θα επιδιωχθεί η κοινή εκπαίδευση στελεχών, η κοινή χρήση ελεγκτικών μηχανισμών και η υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος ποινών.

Την πεποίθησή του ότι με τη συνεργασία ΕΦΕΤ και Περιφέρειας θα βελτιωθεί η διενέργεια των ελέγχων, εξέφρασε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας της καθώς έγινε γίνει περικοπή δαπανών της τάξης του 70% και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές της υποχρεώσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, μέχρι τώρα, τα καύσιμα για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται στους ελέγχους επαρκούσαν μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, με αποτέλεσμα μετά από την παρέλευσή του να γίνονται έλεγχοι μόνο στον αστικό ιστό της πόλης και όχι έξω από αυτόν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΕΦΕΤ θα διαθέσει στην Περιφέρεια τέσσερα οχήματα για την αναβάθμιση των ελέγχων, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη χριστουγεννιάτικη αγορά, οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις 16 Δεκεμβρίου και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αγορά των κρεάτων για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, ενώ μόνο από την πλευρά του ΕΦΕΤ έγιναν ήδη 70 έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, δώδεκα συνεργεία των αρμοδίων διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συνολικά 36 άτομα πραγματοποιούν τακτικούς καθημερινούς ελέγχους ενώ για την περίοδο των γιορτών το δυναμικό τους θα ενισχυθεί με δύο ακόμη κλιμάκια.