Αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το Λουξεμβούργο με πτήση της Aegean 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν για να τους αποχαιρετίσουν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα Πολ Στάινμετζ και η ειδική γραμματέας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αποχαιρετώντας τα παιδιά ο πρέσβης του Λουξεμβούργου τους ενημέρωσε για τη χώρα προορισμού τους. Όπως τους εξήγησε θα μείνουν σε ένα μικρό χωριό στα βόρεια της χώρας, παραθεριστικό χωριό με πολλούς τουρίστες, σε ένα πιο ήσυχο, αλλά πολύ όμορφο κομμάτι της χώρας.

«Το ωραίο με το Λουξεμβούργο είναι ότι δεν είναι μεγάλη χώρα και είναι αρκετά εύκολη», τους είπε. Επίσης επισήμανε ότι η οικονομία πριν από τον κορονοϊό πήγαινε πολύ καλά και κάθε χρόνο δημιουργούνταν περίπου 15.000 θέσεις εργασίας.

«Είναι πολύ νωρίς να αναζητήσετε δουλειά, αλλά η δουλειά δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Πρέπει να πάτε στο σχολείο, να μάθετε τουλάχιστον γαλλικά ή και γερμανικά», τους προέτρεψε και προσέθεσε ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι ξένοι «οπότε δεν θα αισθανθείτε μειονότητα» αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρέδωσε στα παιδιά αναμνηστικά δώρα από το Μουσείο Μπενάκη (παζλ και τετράδια), προκειμένου να έχουν μαζί τους «κομμάτια από την Ελλάδα, από τον πολιτισμό μας, ώστε να μην ξεχάσετε αυτή τη χώρα, που κάτω από τεράστιες δυσκολίες, κάνει ό,τι είναι καλύτερο δυνατό για να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση, το μεταναστευτικό φαινόμενο». Στη συνέχεια τους ευχήθηκε καλή τύχη και να έχουν πάντα ελπίδα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι με η μετεγκατάσταση των παιδιών στο Λουξεμβούργο «είναι το ξεκίνημα μιας προσπάθειας, μιας πρωτοβουλίας και ενός σχεδίου ευρωπαϊκού που αφορά συνολικά 1.600 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία θα μετακινηθούν από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Η πρώτη μετεγκατάσταση, συνέχισε «ήταν μία αρχή, μία ένδειξη χειροπιαστής αλληλεγγύης από τη φίλη χώρα του Λουξεμβούργου που παίρνει δώδεκα παιδιά τη στιγμή που είναι μια χώρα με 600.000 κατοίκους, η δεύτερη μικρότερη μετά τη Μάλτα. Δημιουργεί λοιπόν ένα παράδειγμα και για τις άλλες, τις μεγάλες χώρες, τις πιο ισχυρές, τις πιο πολυπληθείς».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν «για τη σταθερή υποστήριξη και τη συνεχή συνεργασία», την ειδική γραμματέα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και όσους δούλεψαν για τη μετεγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με πρώτη την επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον», στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και στους ελληνικούς φορείς, καθώς και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Μουσείο Μπενάκη για την προσφορά των αναμνηστικών.

Ο πρέσβης του Λουξεμβούργου, Πολ Στάινμετζ, στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι σήμερα «είναι μόνο η αρχή, ένα θετικό ξεκίνημα και ένα μέρος της λύσης. Υπάρχουν 5.000 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα».

Εξήγησε ότι ο αρμόδιος υπουργός του Λουξεμβούργου είχε αναφέρει το θέμα ήδη γύρω στα Χριστούγεννα, μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη «Κανένα παιδί μόνο».

«Σκεφτόμασταν πώς θα τοποθετηθούμε, περιμέναμε μια ευρωπαϊκή προσπάθεια και αισθανθήκαμε ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερο την ΕΕ να καταλήξει στο πρόγραμμά της. Οπότε το να περιμένουμε δεν ήταν επιλογή για εμάς, πήραμε την απόφαση τον Μάρτιο και ο υπουργός έκανε δημοσίως την πρόταση κάθε χώρα να πάρει περίπου δέκα ασυνόδευτα παιδιά ανά 500.000 κατοίκους και έτσι το πρόβλημα θα λυνόταν. Το Λουξεμβούργο έδωσε το καλό παράδειγμα και πήρε στο τέλος δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά». Επίσης, εξήγησε ότι εργάστηκαν σε χρόνους ρεκόρ να επιλέξουν τα παιδιά και να τους βρουν κατάλυμα. «Ο κορονοϊός έκανε τα πράγματα πιο πολύπλοκα αλλά ίσως και πιο επείγοντα» προσέθεσε.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι το Λουξεμβούργο υποστηρίζει την Ελλάδα και σε άλλους τομείς, σε μια «συνεχή προσπάθεια αλληλεγγύης με την Ελλάδα», με την αποστολή δύο αστυνομικών στα σύνορα με τον Έβρο και ελικοπτέρων στο πλαίσιο της Frontex και τη μετεγκατάσταση ενήλικων προσφύγων.

Τέλος, ο κ. Στάινμετζ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους υπουργούς, Νίκο Δένδια, Νότη Μηταράκη και Γιώργο Κουμουτσάκο, την ειδική γραμματέα, κ. Αγαπηδάκη, και τις ομάδες του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.