Μπορεί οι… εποχές που οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς έδιναν δυναμικό «παρών» σε «μαγευτικούς» προορισμούς εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να έχουν παρέλθει, ωστόσο η κατάσταση αλλάζει φέτος, αφού η εναλλακτική του οδικού τουρισμού φαίνεται ότι τους δίνει νέα προοπτική στο μαύρο τοπίο.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Θεολόγης Βύρων, φέτος ο αριθμός των Βορειοελλαδιτών εκδρομέων που θα ταξιδέψουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι αντίστοιχος με τον περσινό, με τη διαφορά ότι η πλειονότητά τους θα αποδράσει σε κοντινούς προορισμούς κάνοντας χρήση των τουριστικών λεωφορείων.

Επεσήμανε δε ότι ο οδικός τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον συγκριτικά με πέρυσι και τόνισε ότι σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν αναπροσαρμόσει το οργανόγραμμά τους, έτσι ώστε να προσελκύσουν περισσότερους εκδρομείς, βάσει της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% να συνεχίζει να ταξιδεύει σε προορισμούς όπως η Βιέννη, Πράγα, Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο, ωστόσο η πλειονότητα των εκδρομέων φέτος πρόκειται να μεταβεί σε πιο κοντινά μέρη, όπως το Μπάνσκο, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βελιγράδι και Βουκουρέστι.

«Μια 5ήμερη απόδραση στην Κωνσταντινούπολη σε τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο με ημιδιατροφή, κοστίζει μόλις 119 ευρώ το άτομο», επεσήμανε ο κ. Βύρων, προσθέτοντας ότι «και φέτος δεν λείπουν οι προσφορές από τους πράκτορες που μεταξύ άλλων δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον να ταξιδέψει στην Πράγα από τις 18 Δεκεμβρίου και για πέντε ημέρες, καταβάλλοντας το ποσό των 199 ευρώ, χωρίς του φόρους».

Κοινή συνισταμένη όσων θα ταξιδέψουν τελικά τις φετινές γιορτές είναι οι… ελαφριές βαλίτσες, αφού και οι ημέρες διαμονής θα είναι μειωμένες και τα μετρητά για αγορές λιγότερα, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Σχετικά με τις εξορμήσεις των Βορειοελλαδιτών στο εσωτερικό της χώρας, την τιμητική τους φαίνεται να έχουν τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, το Καρπενήσι και η Εύβοια.

Στο 50% η πληρότητα στην Πιερία

Σε πάνω από το 50% φθάνει η πληρότητα των καταλυμάτων στα παραδοσιακά χωριά στην Πιερία, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Αφροδίτη Λέινα.

Επεσήμανε δε ότι η πληρότητα καταγράφεται ίδια τόσο στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι, όσο και στα παραλιακά ξενοδοχεία, ενώ τόνισε ότι μεταξύ των επισκεπτών της περιοχής, συγκαταλέγονται εκτός των Ελλήνων, Βούλγαροι και Ρουμάνοι.

Μεταξύ άλλων είπε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο Ενιαίος Φορέας Τουριστικής Προβολής Πιερίας, στον οποίο και έχουν συστρατευθεί όλοι οι σχετικοί με τον τουρισμό φορείς, με βασικό στόχο να προβάλλουν την περιοχή.

Σημείωσε ακόμη ότι ήδη δύο πρακτορεία από Σανγκάη και Πεκίνο έχουν επικοινωνήσει με την ένωση, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την Πιερία και τις εξορμήσεις που μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν.

Έντονη κινητικότητα και στην Φλώρινα

Ενώ η πληρότητα των καταλυμάτων στη Φλώρινα για τα Χριστούγεννα ενδεχομένως να “αγγίξει” και το 100%, η εικόνα για την Πρωτοχρονιά είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, αφού δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 40%, βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Μιχάλης Παρλάνης.

Όπως εξήγησε, κάθε χρόνο η περίοδος των Χριστουγέννων προσελκύει παραδοσιακά περισσότερους επισκέπτες, λόγω του ότι την παραμονή της γιορτής αναβιώνει, στη Φλώρινα, το έθιμο με τις φωτιές.

Οι δύο όψεις του νομίσματος στην Καβάλα

Αισθητά μειωμένη καταγράφεται η τουριστική κίνηση στην Καβάλα στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να βρίσκεται κάτω του 50%, ενώ για την Πρωτοχρονιά τα σημάδια είναι πιο ενθαρρυντικά και δεν αποκλείεται να υπερβεί το 80%, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Αντώνης Μηντζάλης.

Συγκριτικά με πέρυσι η κατάσταση είναι χειρότερη στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, αφού όπως “οι Έλληνες εκδρομείς φαίνεται ότι ζορίζονται πολύ”. Μεταξύ των εκδρομέων στην Καβάλα, συγκαταλέγονται τουρίστες από Κωνσταντινούπολη, Βουλγαρία και Σερβία.

Έντονη κινητικότητα στη Θράκη την Πρωτοχρονιά

Μέχρι και το 80% φθάνει η πληρότητα στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και μονάδες στη Θράκη για την Πρωτοχρονιά, ενώ για τα Χριστούγεννα η κίνηση καταγράφεται υποτονική, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωντσταντίνου.

Σημαντική, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, είναι η παρουσία επισκεπτών από τη γειτονική Τουρκία, ενώ την περιοχή επιλέγουν αρκετά και επισκέπτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η φετινή κατάσταση στην περιοχή καταγράφεται καλύτερη από την περσινή, δεδομένου ότι η προσοχή όλων των αρμόδιων με τον τουρισμό φορέων, έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση ξένων τουριστών.