Συνολικά 40 άστεγοι έχουν καταγραφεί στη Ρόδο στο πλαίσιο των ενεργειών που πραγματοποιούνται από τον δήμο και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας για την προστασία αυτής της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας από τον Covid-19. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε το πρόβλημα των αστέγων καθώς, μετά την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που είχαν μείνει να κυκλοφορούν απροστάτευτοι στους δρόμους της πόλης.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται συνήθως για ντόπιους (άνδρες και γυναίκες), οι οποίοι θα στεγαστούν σε ξενοδοχεία που θα μισθώσει ο δήμος Ρόδου (40 κλίνες) για διάστημα δύο μηνών τουλάχιστον, χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την υποχώρηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστεί, ενδέχεται να παραταθεί ο χρόνος της μίσθωσης.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε η διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του δήμου Ρόδου, ανταποκρίθηκαν κάποιοι ξενοδόχοι και έπειτα από την αξιολόγηση των προσφορών, επιλέχθηκαν δύο ξενοδοχεία στα οποία θα στεγαστούν οι άστεγοι συμπολίτες μας. Οι προσφορές έχουν σταλεί στο υπουργείο για να αξιολογηθούν περαιτέρω και να εγκριθούν, ώστε να διατεθεί το σχετικό κονδύλι για την μίσθωση των ξενοδοχείων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο με σχετική εγκύκλιό του, είχε ζητήσει από τους δήμους να εξασφαλίσουν χώρο για τη φιλοξενία αστέγων εφόσον δεν διαθέτουν συγκεκριμένη δομή, π.χ. κάποιο ξενοδοχείο εντός πόλης το οποίο δεν λειτουργεί. Ειδικότερα, καλούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργήσει δομή φιλοξενίας άστεγων συμπολιτών μας.

Όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Τριάντος, πρόκειται για μία λύση ανάγκης εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η ανθρωπότητα, καθώς ο δήμος Ρόδου δεν διαθέτει δομή για τους αστέγους. Από εκεί και έπειτα όμως θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να αποκτήσει η Ρόδος μία μόνιμη δομή φιλοξενίας αστέγων.

«Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις προκειμένου να προχωρήσουμε στη μίσθωση των ξενοδοχείων τα οποία θα φιλοξενήσουν άστεγους συμπολίτες μας για το διάστημα των δύο επόμενων μηνών, μέχρι να υποχωρήσει η επιδημία του Covid-19. Σε περίπτωση βέβαια που χρειαστεί, θα προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες για την παράταση του χρόνου παραμονής τους στα ξενοδοχεία. Παράλληλα, αναζητούμε τρόπους, ώστε ο δήμος μας να αποκτήσει μία μόνιμη δομή αστέγων», δήλωσε ο κ. Τριάντος.

Μπορεί να ξενίζει το γεγονός, όμως χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων στη Ρόδο. Οι εικόνες συμπολιτών μας να κοιμούνται σε παγκάκια στο κέντρο της πόλης, σε πάρκα ή οπουδήποτε αλλού βρίσκουν καταφύγιο, αποτελεί «γροθιά» στο στομάχι. Αυτοί οι συμπολίτες μας δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν στο σπίτι και να προφυλαχθούν από την πανδημία του κορωνοϊού, κι έτσι έχει ενεργοποιηθεί η δημοτική αρχή, φροντίζοντας για την προστασία τους.