Ο πιο εύκολος τρόπος δήλωσης μετακίνησης εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κορονοϊό είναι η αποστολή SMS στο 13033.

Ο πολίτης πρέπει να δηλώνει στο μήνυμα:

  • το ονοματεπώνυμο του
  • τη Διεύθυνση κατοικίας του
  • και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Μετά την επιτυχή αποστολή ενός SMS στο 13033 ακολουθεί η απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας».

Σε περίπτωση ελέγχου στο δρόμο από τις κρατικές Αρχές επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα (23/3) στις 6 το πρωί με ισχύ μέχρι και τις 6 Απριλίου και αφορά όλη την ελληνική επικράτεια.

Για να μετακινηθεί κανείς απαιτείται πλέον άδεια κυκλοφορίας και αιτιολογία. Η δήλωση μετακίνησης εκτός από το SMS, γίνεται ακόμα

είτε με βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών, έντυπο τύπου Β, είτε με χειρόγραφη βεβαίωση.