Η πρόταση για «πλοίο ασφαλείας» στις απεργίες τέθηκε την περασμένη άνοιξη από θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου και ορισμένους βουλευτές, στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», και όχι από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο πρώην υπουργός Κωστής Μουσουρούλης.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας διευκρινίζει, επίσης, ότι το υπουργείο – τότε – είχε ζητήσει για το θέμα τις έγγραφες απόψεις όλων των κομμάτων και φορέων και είχε δεσμευθεί να τις μελετήσει για μελλοντική νομοθέτηση.

Τέλος, αναφέρει ότι ως εκ τούτου, ανάλογη διάταξη δεν είχε κατατεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή, επί υπουργίας του.

Σημειώνεται ότι η διάταξη για το πλοίο ασφαλείας, αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Με τη διάταξη προβλέπεται ότι σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων θα δρομολογείται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, πλοίο ασφαλείας για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φαρμάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή των νησιωτών.