Σε μεγάλο ποσοστό ανταποκρίθηκαν σήμερα οι έμποροι της Θεσσαλονίκης στην έκκληση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ) για κλείσιμο των καταστημάτων τους, σε μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ από το πρωί αντίστοιχες κινήσεις έγιναν σε Καβάλα, Σέρρες, Μουδανιά, Πολύγυρο και σύντομα και στον δήμο Θέρμης.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, επικεϕαλής και της Ομοσπονδίας Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (σ.σ. εν μέσω της εντεινόμενης τάσης για εθελοντικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε σήμερα ότι από μεθαύριο, Τετάρτη, η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, που έχουν συναλλαγές με το κοινό, με εξαίρεση ϕαρμακεία, σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων κι ό,τι συνδέεται με τις αλυσίδες τροφοδοσίας).

«Εξαρχής ένα μεγάλο μέρος των συναδέλϕων -κι ανάμεσά τους ιστορικά καταστήματα της πόλης- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και δεν άνοιξαν, αλλά όσο περνούν οι μέρες, το ποσοστό αυτό αυξάνεται διαρκώς. Τα καταστήματα που δεν άνοιξαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ περισσότερα, από όσα παρέμειναν κλειστά το Σάββατο», είπε ο κ. Φιλιππίδης και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει πότε θα κλείσουμε, δεδομένου ότι ούτε οι άρρωστοι, ούτε πολύ λιγότερο οι πεθαμένοι, μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Όταν αυτή η ϕουρτούνα αρχίσει να περνάει, θα διεκδικήσουμε και εμείς να μπούμε στα μέτρα υποστήριξης για όσους επλήγησαν από την πανδημία. Μέχρι τότε, δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους πολίτες να μένουν σπίτι και εμείς να λειτουργούμε κανονικά. Πρώτα σκεϕτόμαστε τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων και μετά πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς»,

Ο κ. Φιλιππίδης εξέϕρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, ο ΕΣΘ ήταν αυτός που έδωσε πανελλαδικά πρώτος το σύνθημα «κλείστε την αγορά», που σήμερα φαίνεται να ενστερνίζονται σταδιακά όλοι οι ϕορείς του εμπορίου, ενώ δήλωσε έκπληκτος με το γεγονός ότι τα συλλογικά όργανα του κλάδου δεν κινητοποιήθηκαν νωρίτερα.

«Την Παρασκευή βρέθηκα στη δύσκολη θέση να ακούω τους πάντες να ζητούν μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αντί για κλείσιμο, θαρρείς και ο ιός θα περνούσε μετά τις 5 το απόγευμα», είπε χαρακτηριστικά.
Κωδικοποίηση οδηγιών και απαγορεύσεων από το ΕΕΘ.

Στο μεταξύ, με σημερινή ανακοίνωση προς όλα τα μέλη, η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης εφιστά την προσοχή σε όλους τους επαγγελματίες για τα όσα ισχύουν σχετικά με τη λειτουργία επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Υπενθυμίζει και κωδικοποιεί όλες τις απαγορεύσεις και τις ρυθμίσεις, που αποφασίστηκαν εκτάκτως λόγω της πανδημίας και το τι θα πρέπει να ισχύσει για την προστασία των εργαζομένων, τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και το σύστημα «Εργάνη» (οι χρήσιμες πληροφορίες για τους επαγγελματίες είναι διαθέσιμες εδώ: http://eeth.gr/news).