Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος ανέφερε πως απαιτείται η συνένωση δυνάμεων και πελοποννησιακή περιφερειακή αντίληψη, για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, μια πρόταση που υποστήριξε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Ο Σταύρος Μπένος είπε πως, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ναύπλιο που διεκδικούν τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μια κοινή πρόταση διεκδίκησης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Γιατί να μην το δούμε περιφερειακά. Όταν λέμε περιφερειακή συνείδηση, εγώ ήμουν δήμαρχος τότε και είχα έρθει εδώ και υποστήριξα το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να έχει έδρα στην Τρίπολη κι όταν γύρισα πίσω (στην Καλαμάτα) βρήκα τίτλους ότι ήμουν προδότης της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας, πρέπει να απεμπλακούμε από αυτό ξέρετε».

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι, «η Πελοπόννησος είναι ένα ενιαίο πολιτισμικό σύνολο» και πρότεινε να συνενωθούν οι δυνάμεις και η πρόταση διεκδίκησης να έχει περιφερειακό πελοποννησιακό χαρακτήρα.

Στην άποψη του πρώην υπουργού και προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου, προσχώρησε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος σημείωσε ότι, «για αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, δεν είναι εύκολη υπόθεση στη σημερινή δύσκολη συγκυρία».

Υπογραμμίζοντας ότι, «θέλει μεγάλη προσοχή και είναι πολύ σωστό αυτό που είπε ο κ. Μπένος, ότι πρέπει να το δούμε με περιφερειακή αντίληψη. Να σταματήσουν οι τοπικισμοί, να εξασφαλίσουμε τη διαφορετική αισθητική, για να γίνουμε πιστευτοί και ικανοί να διαχειριστούμε ένα τέτοιο project και πάνω απ’ όλα πρέπει να βρούμε το κόστος των επενδύσεων που χρειάζονται για να στηριχθεί μια τέτοια πρωτοβουλία».