Καταγγελίες για ρατσιστικό αποκλεισμό προσφύγων από έκτακτα περιστατικά περίθαλψης

Αναφορές της ΕΝΙΘ για εντολή να μπαίνουν ασθενοφόρα στα camps συνοδεία αστυνομίας - τι απαντά το ΕΚΑΒ


ΕΛΛΑΔΑ
14:29
21/02/2020
Καταγγελίες για ρατσιστικό αποκλεισμό προσφύγων από έκτακτα περιστατικά περίθαλψης
7
loading

Για «ρατσιστικό αποκλεισμό» των προσφύγων για έκτακτα περιστατικά περίθαλψης, καταγγέλλει η ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης) τη διεύθυνση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, η οποία - όπως αναφέρουν - έδωσε εντολή να μην εισέρχονται τα ασθενοφόρα στα camps εάν δεν συνοδεύονται από αστυνομικούς, ενώ σε αντίθετη περίπτωση να προσέρχονται οι ασθενείς στην πύλη του camp.

Ωστόσο, πηγές από το ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι αυτή η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές για την προστασία και την ασφάλεια του πληρώματος των ασθενοφόρων, καθώς κατά καιρούς υπήρξαν κρούσματα βιαιοπραγίας σε βάρος τους.

«Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δεν κινδυνεύουν από τους πρόσφυγες αλλά από τις ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων που δυσχεραίνουν το έργο τους και τους φέρνουν αντιμέτωπους με τα παράπονα των ασθενών, εντός και εκτός camp», απαντά η ΕΝΙΘ και ζητά να δοθεί δημόσια απάντηση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωση, καταγγέλλει, από την πλευρά της, ότι η διεύθυνση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη "αποφάσισε αυθαίρετα" να δώσει εντολή να μην επιτρέπεται στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να εισέρχονται εντός των camps των προσφύγων, παρά μόνο με την συνοδεία αστυνομίας.

«Η εντολή αυτή αποτελεί έναν απαράδεκτο και αδικαιολόγητο ρατσιστικό αποκλεισμό στην πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας στερώντας τους ακόμα και το στοιχειώδες (και συνταγματικά κατοχυρωμένο) δικαίωμα στην επείγουσα περίθαλψη. Όσο κι αν η διοίκηση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη αποφεύγει με διαδικαστικές προφάσεις να κοινοποιήσει στην ΕΝΙΘ το "εσωτερικό έγγραφο", την ύπαρξη του οποίου δεν αρνείται, το υπουργείο υγείας και η διοίκηση του ΕΚΑΒ οφείλουν να δώσουν δημόσια απάντηση. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, αλλά θύματα των πολέμων και της φτώχειας και έχουν αυξημένη νοσηρότητα λόγω των συνθηκών διαβίωσης τους», αναφέρει στην καταγγελία της η ΕΝΙΘ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Μόνο που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα

  δικαιώματα αφορούν τους πολίτες μια χωρας καθώς συνεπάγονται ισχυρών υποχρεώσεων. Εδώ όμως μιλάμε για παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Δε νοείται ευνομούμενη πολιτεία με εκατονταδες χιλιαδες ανθρώπους που δεν έχουν υποχρεώσεις και απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με εκείνους που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις. Διαφορετικά απειλείται η κοινωνική συνοχή της χώρας

 2. avatar Ελληνες vs ανθέλληνες

  Μακάρι να ήταν αλήθεια αλλά δυστυχώς προκειτε για άλλη μία φασιστική καταγγελία του ψυχοπαθους κατευθηντηριου της αριστεράς.

 3. avatar Σαν να λέμε

  Να καεί ένας πυροσβέστης αρκεί να μην τον κατηγορήσουν για ρατσιστή Δηλαδή η ασφάλεια των πληρωμάτων δεν μας ενδιαφέρει Θα ρίχνονται σε όχλο που ο θάνατος δεν λέει τίποτα για αυτούς και αν προστατεύσουν τον εαυτό τους είναι ρατσιστές Έχω δει μεθυσμένο να επιτίθεται σε προσωπικό ΕΚΑΒ και ευτυχώς κάτι παλικάρια τον έβαλαν κάτω μέχρι να έρθει η Αστυνομία

 4. avatar απαράδεκτοι

  είσαστε εσείς που δεν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια του προσωπικού των ασθενοφόρων. Αυτός είναι ο δικός σας απάνθρωπος ρατσισμός. Ζητάτε από Έλληνες να εκτεθούν σε βάρος της σωματικής τους ακεραιότητας στα χέρια των ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

 5. avatar ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ

  ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ

 6. avatar Aimilios

  τι ειναι το ΕΝΙΘ; ποιος το πληρωνει;;; γιατι υπαρχει;;;

  1. avatar Στάκαμαν

   Συνδικαλιστικό όργανο είναι και φυσικά όπως η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων στον δημόσιο τομέα ελέγχεται από το ΠΑΜΕ και γενικότερα την αριστερά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει