«Ξαναζωντανεύουν» ήχοι από την αρχαία Ελλάδα

Πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική


ΕΛΛΑΔΑ
22:27
30/10/2013
«Ξαναζωντανεύουν» ήχοι από την αρχαία Ελλάδα
1
loading

Τα κείμενα σίγουρα είναι πιο εύκολο να σωθούν. Ο ήχος, όμως, χωρίς τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα δεν μπορεί να μείνει στο χρόνο, ειδικά όταν μιλάμε για 2.500 χρόνια πριν.

Γι αυτό το λόγο, ένας καθηγητής κλασικής μουσικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποφάσισε να ανασκευάσει τη μουσική της αρχαίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με το BBC, ο Armand D'Angour αναφέρει: «φανταστείτε ότι σε 2.500 χρόνια από τώρα έχουν επιβιώσει από τους Beatles μερικοί στίχοι ή από τις όπερες του Βέρντι έχουν σωθεί μόνον τα λόγια». Έτσι, μας καλεί να φανταστούμε πόσο εκπληκτική εμπειρία θα ήταν αν μπορούσαμε να βρούμε τα όργανα που έπαιζαν εκείνη την εποχή και να ακούγαμε τα λόγια για μια ακόμη φορά αλλά με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο ίδιος και παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς του:
Ο D'Angour μελέτησε πολύ και κατάφερε να ανασκευάσει κομμάτια της περιόδου 750 π.Χ. - 400 π.Χ. Για να παιχτούν τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν όργανα όπως λύρα, αυλός και κρουστά.

Επίσης, όπως λέει είναι σχετικά ασφαλές να πούμε ότι η μουσική στην αρχαία Ελλάδα πρέπει να ήταν κάπως έτσι γιατί αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός και ο ρυθμός επιβιώνει ακόμη μέσα από το μέτρο των καθαυτό κειμένων της αρχαίας ελληνικής λυρικής γραμματείας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar King Lee

    Οι Αρχαίοι έλληνες χτίσανε μνημεία, έβαλαν τις βάσεις των επιστημών, μεγαλούργησαν στην γλυπτική, διέπρεψαν παντού και έρχεται ο πουθενάς να μας πεί οτι είχαν ξενέρωτη μουσική....??? Σίγουρα τα ακούσματά τους ήταν πολύ καλύτερα από αυτό που έφτιαξε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει