Η πλατεία Ομονοίας αλλάζει… για να θυμίζει κάτι από παλιά.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Αθήνας αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες με τους κάτοικους της πρωτεύουσας να ανυπομονούν να δουν το αποτέλεσμα.

Πρωτοβουλία με στόχο «να γίνει η Ομόνοια όπως παλιά» ανέλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών  και στόχος είναι η πλατεία να ξαναγίνει ασφαλής, καθαρή και να έχει έναν αέρα… vintage μιας και το ελπιδοφόρο project θέλει την εικόνα της Ομόνοιας να μοιάζει με αυτή της δεκαετίας του ’60.

Η Ομόνοια είναι ίσως η μοναδική πλατεία της Αθήνας που έχει αλλάξει τόσες πολλές φορές.

Η τελευταία… ανακαίνιση της πλατείας έγινε πριν την Ολυμπιάδα του 2004. Τα τελευταία χρόνια έμοιαζε με έναν χώρο απέραντου… τσιμέντου με κάποιες σιδηροκατασκευές αμφιβόλου αισθητικής που δεν θύμιζε σε τίποτα την πρώτη εικόνα της.

Δείτε στο βίντεο τις διάφορες αλλαγές της πλατείας

Η ιστορική πλατεία Ομονοίας

Από την πλατεία Ομονοίας ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας., Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που έχουν πεζοδρομηθεί.

Το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας των Κλεάθη και Ζάουμπερτ το 1834 ήθελε ο χώρος να προορίζεται για την ανέγερση των Ανακτόρων.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, προκειμένου το έθνος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Θείο για την απελευθέρωση. Ο έρανος, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την ανέγερση του ναού της Μητροπόλεως.

Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πλατεία το 1846 και αρχικά πήρε το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος, προς τιμή του βασιλιά.

Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής.

Το 1862 μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων, οι οποίες είχαν προκαλέσει, λόγω του δυναστικού, αιματηρές ταραχές στη χώρα.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος