Ασφαλή και σύγχρονα θέατρα για τους θεατές και τους εργαζομένους σε αυτά εγγυάται το νέο σχέδιο νόμου που το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Εσωτερικών υποβάλλουν σήμερα από κοινού σε δημόσια διαβούλευση και, μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα καταθέσουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο υπουργείων με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον δήμο Αθηναίων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και με την Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρου Θεάτρου, την Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και την Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας.

Για πρώτη φορά, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς συναντήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή τού υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, του αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Γεωργακόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και των εκπροσώπων των σωματείων των θεατρικών χώρων.

Το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζει το πρόβλημα της λειτουργίας, που αντιμετώπιζαν πολλοί θεατρικοί χώροι και άλλοι χώροι συνάθροισης κοινού, οι οποίοι δεν διέθεταν τη σχετική άδεια. Πρόβλημα, που οφειλόταν εν μέρει στην παρωχημένη σχετική νομοθεσία. Η ισχύουσα μέχρι σήμερα «παρωχημένη» νομοθεσία, χρονολογείται στην πρώτη της μορφή από το 1936.

Επιπλέον -τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «το σχέδιο νόμου παρακολουθεί και ενισχύει τις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, που συνδυάζουν ποικίλες τέχνες με πρωτότυπους τρόπους, αλλά και σε πρωτότυπους χώρους συνυπολογίζοντας τις σύγχρονες συνθήκες ζωής σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο» ενώ «διασφαλίζει τους νομοταγείς επαγγελματίες διευκολύνει τη νέα επιχειρηματικότητα, ενώ δεν παραλείπει να ρυθμίσει και το καθεστώς των κτιρίων με ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας προ του 1989, όπου ήδη λειτουργούν θέατρα».

Επίσης προβλέπονται κυρώσεις για εκείνους οι οποίοι, παραβλέποντας την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων πραγματοποιούν παραστάσεις χωρίς την προβλεπόμενη πλέον άδεια.

Το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται με την αναγγελία τής συγκρότησης, από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτροπής, η οποία θα έχει καθήκον την οριστική κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους χώρους θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών οπτικοακουστικών τεχνών.

Το σχέδιο νόμου από σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα δια της αναρτήσεώς του στους ιστοτόπους του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.yppo.gr) και του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).