Σε έναν περίπατο γνωριμίας με την Αθήνα την περίοδο της Κατοχής προσκαλεί σήμερα η ομάδα Πόλις των Atenistas 69 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τα κατοχικά στρατεύματα.

Η ομάδα δίνει ραντεβού στις 11:30 στην πλατεία Κολωνακίου για να μάθουμε τι συνέβαινε τότε στην πόλη μέσα από ιστορίες ανθρώπων που διηγούνται την οδυνηρή καθημερινότητά τους.

Η έδρα των γερμανικών αρχών ασφαλείας, η μεγάλη διαδήλωση της Κατοχής, ο λιμός, τα καζίνο της εποχής, η μαύρη αγορά, τα κρατητήρια των αντιστασιακών είναι μερικά από όσα θα παρουσιάσει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας του βιβλίου «Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012).

Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης (Κοραή 4) θα είναι ανοιχτός για να γνωρίσουν όσοι συμμετάσχουν στον περίπατο τα σημεία που βασανίστηκαν οι κρατούμενοι της Κατοχής, καθώς εκεί βρίσκονται ακόμα τα μικροαντικείμενα, ακιδογράμματα και επιγραφές τους στις μεταλλικές πόρτες, στους τοίχους και τα παράθυρα.